Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Největší hamburgrová žranice! Reprezentujte Česko

Ham. Máte rádi „hambáče“? Pak zúročte svůj apetýt a přihlašte se na mistrovství světa v pojídání hamburgerů. Vyhrát můžete i 346 000 korun!

Za celou soutěží, která se nedá nazvat jinak než hamburgerové obžerství, stojí výrobce těchto fastfoodových lahůdek, firma Krystal hamburger. Ta každoročně pořádá World Hamburger Eating Championship, kterého se účastní ti nejotrlejší hamburgeržrouti z celého světa. Pravidla soutěže jsou jednoduchá: během osmi minut spořádat co nejvíce burgerů.

Jak si nafouknout žaludek...
Posledním vítězem tohoto žracího sprintu byl pětadvacetiletý Joey Chestnut ze San José. Tomuto hubeňourovi se podařilo do sebe naskládat 93 kousků (jeho osobní rekord z roku 2007 je 103 hamburgerů) za osm minut.

Ale jak se říká, nic není zadarmo. K získání vítězné trofeje nestačila hladovému Američanovi jen láska k fastfoodu. „Jen si nemyslete, musím trénovat. Každé ráno si dám dva litry mléka a pak ještě vypiju čtyři litry vody. Proč? Roztahuju si tak žaludek,“ směje se šampion.

magazin.cz

Vítěz si odnese „ranec“
Ale jak se zdá, pořadatelé soutěže letos trochu přitvrdili: soutěžící si už nebudou moci svoji fastfoodový poklad namáčet do vody, což byl zřejmě jeden z hlavních triků nejúspěšnějších borců. Přestože „hamburger nasucho“ neklouže do žaludku tak hladce a člověk ho nesní v takovém množství, jak by si představoval, za pokus to rozhodně stojí.

Výhra je totiž více než lákavá. Hlavní vítěz žracího klání získá 20 000 dolarů (asi 346 000 korun) a ozdobný pás šampiona. Ten, kdo se umístí na druhém místě, dostane jen 10 000 dolarů (asi 173 000 korun) a třetí největší žrout se musí spokojit s 3000 dolary (asi 51 000 korun).

magazin.cz

Pozor na Asiaty!
Kdo bude letos favoritem, ještě nevíme. Mistrovství světa v pojídání hamburgerů se totiž bude konat 27. září v americkém městě Chattanooga (více info na https://www.krystalsquareoff.com).

Pokud tam zamíříte, tady je malá rada – dejte si pozor na soutěžící Asiaty. Ačkoliv jsou drobní, vejde se do nich spousta jídla. Není divu, že jeden z bývalých šampionů – jedenatřicetiletý Japonec Takeru Kobayashi – si léta držel prvenství. Jediný důvod, proč loni skončil na třetím místě (s konzumací 84 hamburgrů za osm minut) bylo údajně jeho zranění čelisti.

Největší žroutkou v soutěži je rovněž americká Asiatka – Sonya Thomas. Ta do svých malých úst dokázala vtlačit 64 hamburgerů.

Podívejte se na záznam šampionátu z roku 2007, kdy padl Joeyův rekord. :

A kolik jich zvládnete sníst vy? Troufli byste si utkat se s šampiony?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 200