Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: repro Youtube

Tečou mu krvavé slzy. Zázrak, nebo nemoc?

Nad některými věcmi zůstává rozum stát i vědcům. Třeba když mladíkovi krvácejí oči.

Amerického teenagera Calvina Inmana byste neměli moc rozzlobit, protože jinak začne vidět rudě. A to doslova. Patnáctiletý chlapec z Tennessee totiž brečí krvavé slzy. A lékaři jsou nad jeho problémem bezradní.

Slzy přicházejí až tři krát denně, často s varováním, někdy mu oči krvácejí až hodinu. Někteří jeho spolužáci se ho bojí, protože si myslí, že je Calvin posedlý.

Calvin s matkou nedávno vystoupili v jednom národním televizním programu s nadějí, že se jim podaří nalézt někoho, kdo tuto medicínskou záhadu, která vypadá jako stigma, vysvětlí.

Calvin říká: „Někdy cítím, že to přichází, stejně jako slzy. Cítím, jak se mé oči zavodňují. Někdy to pálí.“

Obrázky z videa ukazují, jak se mu rudé slzy kutálejí po tvářích a nechávají za sebou krvavou stopu, jak se v jeho očích tvoří víc a víc krve.

Bál se, že umře
Calvin dodává: „Dokonce o mě tvrdí, že jsme posedlý, a to i mí přátelé. Myslím, že jsem si na to už docela zvykl, ale ze začátku to moc bolelo.“

Když se to stalo poprvé, jeho vystrašená matka Tammy zavolala záchranku. Říká: „Nejděsivější věc, která se mi přihodila za celý život bylo, když se na mě Calvin podíval a zeptal se, zda umírá.“

Tammy vzala Calvina k lékařům, kteří ho podrobili mnoha vyšetřením, nicméně zatím nikdo nebyl schopen tuto záhadu vysvětlit.

Ophtalmolog Rex Hamilton si myslí, že Calvin trpí vzácnou poruchou zvanou haemolacria, což znamená krvavé slzy. „Je to jen popisný termín, že se u někoho objevují krvavé slzy,“ řekl doktor v televizním vysílání Dobré ráno, Ameriko. „Neříká to nic o příčině, nebo o tom, co to způsobuje. Objevuje se asi u jednoho dítěte z milionu.“

Nicméně paní Mynatt stále doufá, že díky vystoupení v televizi se jim podaří nalézt léčbu nebo alespoň vysvětlení. „Lepší než nedělat nic. Chci jen nalézt někoho, kdo pomůže mému dítěti. Nic víc.“

Vzácně se objevují
Případy, kdy lidé krváceli z očí nebo z kůže jsou neobvyklé, nicméně stávají se. Minulý rok informoval deník Mail o třináctileté Indce Twinkle Dwivedi, která trpěla poruchou, při níž krvácela z kůže, aniž by se jakkoli poranila.

Musela dokonce podstoupit transfuzi krve poté, co ztratila půl litru krve, když krvácela z očí, nosu, u hranice vlasů, krku a chodidel. Někdy je to tak zlé, že se probouzí a celé tělo má pokryté zaschlou krví.

Lékaři v Indii věří, že dívka trpí extrémní verzí poruchy krevních destiček. Její krev se natolik málo sráží, že je někdy řídká jako voda.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 519