Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Běhání je jako heroin

Takzvaní závisláci na cvičení mají stejné abstinenční příznaky jako závislí na heorinu.

Pokud tyto sportovní narkomany odstavíte od jejich oblíbené činnosti dostaví se třes, drkotání zubů či pokles očních víček. Tedy klasické příznaky drogově závislých.

Posedlost cvičením, například kvůli shození nadbytečných kilogramů, může vést k osudnému stavu fyzycké anorexie. Vědci použili termín anorexia athletica. Cvičení tedy může být stejně návykové jako drogy. Alespoň podle vědců z Bostonské univerzity.

Ti v vědeckém časopisu Behavioural Neuroscience publikovali studii, ze které plyne, že nadměrné běhání vyvolává v našem těle stejné pochody závislosti jako drogy. A stejně jako měkké drogy bývají často předstupněm k tvrdší sortě, pak i z občasného joggingu se může vyvinout třeba závislost na triatlonu.

Studie ovšem vychází z pokusů na krysách. Jedna polovina usilovně cvičila, zatímco druhá byla nadrogována. Následně odhalené změny v mozku byly podobné.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 142