Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pivo je dobré proti lámavosti kostí žen

Nová studie španělských vědců ukázala, že kosti žen, které pravidelně pijí pivo, jsou silnější. Snižuje se tedy riziko osteoporózy. Víno přitom žádný takový vliv na kosti nemá.

Zdá se, že za tento zdravotní efekt piva může vysoký obsah silikonu. Ten zpomaluje řídnutí kostí a povzbuzuje růst nové kostní tkáně. V článku zveřejněném v listu Nature se ale také uvádí, že pivo obsahuje velké množství fytoestrogenů, což je rostlinná verze estrogenu, ženského hormonu, který hraje důležitou úlohu ve zdraví kostí.

Španělští vědci se vyptávali téměř 1 700 žen průměrného věku 48 let na jejich návyky ohledně pití alkoholu. Pak u nich pořídili ultrazvukové vyšetření. Ta ukázala, že kosti v prstech pijaček piva jsou silnější. Vědci vybrali k porovnávání kosti prstů, protože právě v této části těla se osteoporóza projevuje již od počátku.

Podle listu Daily Mail se také zjistilo, že ženy, které pijí piva jen trošku, méně než půllitr denně, jsou na tom stejně dobře jako ty, které piva vypijí více. Není tedy třeba to s pivem nijak přehánět, ale zdá se, že zvláště na zdraví žen - které trpí osteoporózou častěji než muži - může mít pití piva blahodárný vliv.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 96