Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Zemřel po drsné odvykačce. Byl závislý na netu

Čína tvrdě postupuje proti závislosti na internetu a všemu, co je s ní spojené.

Ale namísto toho, aby příslušná místa závislým skutečně pomáhala, používají nevybíravé metody, které nekončí vždy dobře.

Oblíbené hry
Čínský teenager pravděpodobně doplatil na svou závislost na internetu a především na to, že byl poslán do jednoho z takzvaných odvykacích táborů.

Tam se posílají především mladiství, aby z nich zřízenci dostali jejich posedlost internetem, případně online hrami typu World of Warcraft, které jsou v zemi nebývale oblíbené (pro mnohé jejich virtuální ekonomika funguje dokonce jako zdroj příjmů).

Právě v takovém táboře zemřel patnáctiletý Deng Senshan. Podle jeho otce citovaného předními zpravodajskými agenturami byl po příjezdu odkázán na samotku, dále byl šikanován za to, že pomalu běhán a podle všeho dozorci zmlácen tak, že už se z toho neprobral.

Problém pro Čínu
V Číně je závislost na internetu velkým problémem a přímo vláda komunistického režimu jí vyhlásila nekompromisní boj. Podle některých údajů je deset procent uživatelů internetu skutečně silně závislých.

V minulosti se objevily zprávy upozorňující kromě táborů také na léčbu závislosti pomocí elektrošoků. Ty však byly po nějaké době oficiálně zrušeny.

Rodiče zesnulého chlapce platili za tábor v přepočtu kolem dvaceti tisíc korun na měsíc. Tedy na čínské poměry významnou částku. Případ už vyšetřuje policie, která má momentálně čtyři podezřelé.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 133