Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ústí zbraně / foto: sxc.hu

Budou z vás zločinci? Rozhoduje gen

Jistě, není to tak nápadné jako tetování na ruce nebo šátek ovázaný kolem hlavy, ale DNA o příslušnosti ke gangu rozhoduje mnohem více než tyto vnější symboly.

Osudový gangster
Vědci objevili gen, podle kterého se dá se značnou pravděpodobností říct, kdo má větší sklony ke gangsterskému stylu života.

Muži vybavení zvláštní formou genu MAOA jsou dvakrát více náchylní ke vstupu do gangu než ti, kdo takovým genem nedisponují, tvrdí nejnovější studie zahrnující data od více jak dvou tisíc amerických teenagerů. Navíc: různé mutace genu vedou k vyšší pravděpodobnosti použití zbraně.

„Lidé dosud vůbec neuvažovali o tom, že by členství v gangu mohlo mít genetický či biologický podtext,“ tvrdí Kevin Beaver z Floridské státní univerzity, která výzkum provedla.

Dříve byla nižší aktivita genu MAOA spojována s antispolečenským chováním u lidí, kteří zažili v dětství šikanu. U lidí, kteří nemají takto problematickou, ale danou mutací disponují, jsou příslušné oblasti mozku výrazně redukovány.

Není to pravidlo
Vědci zjistili, že právě nižší aktivita genu MAOA ústí ve společensky problematičtější chování. Muži, u nichž byla zaznamenána, vstupovali do gangu a používali zbraň dvakrát častěji než muži s vyšší aktivitou MAOA.

Samozřejmě to neznamená, že když si necháte udělat test a vyjde vám, že spadáte do skupiny s nízkou aktivitou tohoto genu, tak budete automaticky kriminálníky.

V potaz je tento fakt třeba brát zejména v oblastech, kde mají gangy velkou důležitost a vymezení se vůči nim tvoří základní součást života.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 39