Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Malby na iPhone – nový styl?

Vypadají jako malby stvořené pro velká plátna. Ale tyto dechberoucí výtvory vznikly někde úplně jinde, a sice na tříapůlpalcovém displeji oblíbeného iPhone.

Povedená díla
Je to jako nové šílenství, které zachvátilo svět. Mnozí lidé si cestou do práce či z práce zvykli malovat na svých telefonech. Jistě, některá jejich díla nestojí za moc, ale tohle je zcela jiný šálek čaje. A teď si představte, že byly vytvořeny jen s pomocí prstů a aplikací jménem Brushes.

Ta se dá pořídit za v přepočtu sto korun. Už si jí stáhlo několik set tisíc lidí a ti nejlepší z nich plánují svá díla vystavovat či dokonce prodávat.

magazin.cz

Brushes je kompatibilní jak s iPhonem, tak s iPodem Touch. Dají se s ním dělat nejrůznější blbůstky, jako je třeba úprava fotografiií, ale kdo chce, může začít s bílým podkladem a tvořit zcela podle své fantazie a schopností.

magazin.cz

Aplikace je nebývale komplexní. Můžete v ní použít celou řadu různých štětců a neuvěřitelně širokou paletu barev. Každý tah přitom lze odčinit a nahradit jiným – dokud nebudete stoprocentně spokojeni. Program také nahrává veškerý vývoj obrazu, a tak se nakonec můžete podívat na to, jak vznikal v čase.

Nový způsob malby

Například Steve Aplin, sedmatřicetiletý Brit, se do Brushes úplně zamiloval. Takřka každý den si vyjde ven a sleduje tváře či postavy spěchajících lidí, které se pak snaží zachytit na svůj iPhone.

Steve je animátorem ve filmovém průmyslu, a tak ví, o čem mluví, když říká, že „tohle je zcela nový způsob malování prsty a bez upatlání“.

magazin.cz

„Lidé, kterým jsem své výtvory ukázal, byli fascinováni tím, že se něco tak hezkého dá udělat na tak malém displeji pouhými prsty.“

magazin.cz

Vtip je v tom, že obraz nemusíte nakreslit hned, ale tvoříte tak, jak vám to čas umožní. Při čekání u doktora, jízdě metrem atd. Někdy uděláte pár tahů a úprav, jindy malováním klidně strávíte několik hodin.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 145