Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak na přijímací pohovor?

Čeká tě v dohledné době přijímací pohovor? Chceš se na něj připravit a uspět? Ve spolupráci s odborníky z pracovního portálu Monster.cz jsme připravili pár doporučení, jak je vhodné postupovat a čeho se vyvarovat.

Přípravu na pohovor nikdy nepodceňuj

magazin.cz
Na každý přijímací pohovor se vždy pečlivě připrav, protože i maličkosti mohou rozhodnout, jestli uspěješ. Jak na to? Na začátku si zjisti co nejvíce informací o dané firmě. Podívej se alespoň na její webové stránky, snaž se získat skutečnosti o dané pozici, v případě, že je to možné i něco o firemní kultuře a také o člověku, se kterým bude pohovor probíhat. Díky tomu můžeš lépe odhadnout, v jakém duchu se pohovor ponese.

Na schůzku si vždy připrav všechny dokumenty, které po tobě bude potenciální zaměstnavatel chtít – životopis, doklady o vzdělání nebo absolvování různých kurzů apod.

Co se týče zvolení druhu oblečení, obecně platí pravidlo, že bys měl být slušně oblečený, a to i v případě, že zaměstnanci dané firmy si na konzervativní oblečení příliš nepotrpí. Dáváš tak najevo, že ti na získání práce záleží. Do džínů se můžeš převléknout až tehdy, pokud zaměstnání získáš a ve firmě je běžný neformální styl oblékání.

Jak se chovat během pohovoru?

magazin.cz
V průběhu schůzky se snaž chovat přirozeně a působit pozitivně. Na místo strohého procházení životopisu vyzdvihni tvé největší úspěchy. Nemusí se jednat jen o pracovní zkušenosti. V případě, že se ucházíš o první zaměstnání, se neboj zmínit různé školní projekty, kterých ses během studia účastnil.

Nezapomeň se připravit také na otázky, jež nemusí zcela souviset s prací, ale např. se zálibami a koníčky. Na pohovoru se neboj zeptat na věci, které tě o společnosti a pozici zajímají.

Pokud se chceš dozvědět více rad a tipů, jak se na pohovor připravit, navštiv stránky www.monster.cz, konkrétně sekci Rady a tipy.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 31