Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: radiologyart.com

Takhle vypadají věci pod rentgenem

Od Barbie po Bic Mac. Takzvaným rentgenovým uměním se dá zpracovat kdeco. Jde o poměrně nový směr, který se ale těší stále větší oblibě.

Jedním z jeho průkopníků je student medicíny Satre Stuelke, kterého to na newyorské Cornell University napadlo asi před dvěma lety. Od té doby udělal už pěkných pár obrázků, které se těší úctě odborné veřejnosti.

magazin.cz

Jen co se v prvním ročníků Satre dostal k rentgenu, věděl, že je to osudová známost. Okamžitě ho napadlo, jaké umělecké skvosty by se s tímto původem lékařským přístrojem daly dělat.

magazin.cz

Rentgenovému umění podrobuje v podstatě obyčejné věci, například plyšové hračky. Výsledky potom dále zpracovává ve Photoshopu, dokud s nimi není absolutně spokojen.

magazin.cz

Zároveň je fascinován mocí dnešních lékařských postupů i tím, že se jich v podstatě bojíme. Ptáme se, zda Bic Mac, který prošel rentgenem, je stále ještě poživatelný, nebo zda ze zrentgenovaných předmětů nevychází záření.

magazin.cz

Je to s podivem, vždyť lékařské přístroje by měly pomáhat a ne vyvolávat nové problémy.

magazin.cz

Každopádně, Satre Stuelke už je mnoho let profesionálním umělcem. Ostatně, nedávno oslavil 44. narozeniny, což není úplně studentský věk.

magazin.cz

On ale tvrdí, že ho lékařská věda začala fascinovat a rozhodl se jí upřednostnit před dobrou uměleckou živností. Jak vidno, nakonec zřejmě skončí u skloubení těchto dvou světů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 281