Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Krvácení dásní? To není banalita!

Znáte to. Ráno vstanete, jdete si vyčistit zuby, vyplivnete zbytek pasty a v bílé pěně se objeví více či méně rudých nitek krve. Takový pohled do umyvadla čeká zhruba 90 % dospělých.

magazin.cz
Někdo dokonce tvrdí, že krvácením se dásně alespoň pročistí, ale bohužel to není pravda. Co byste dělali, kdybyste krváceli z jiného místa na těle? Pravděpodobně byste si ránu vydezinfikovali, zalepili nebo dokonce vyhledali lékařskou pomoc. U krvácejících dásní to však většinou neřešíte. A to i přesto, že jde možná o mnohem závažnější problém.

 

Co je vlastně příčinou krvácení dásní?

Zdravé dásně dokážou zátěž při kousání nebo čištění zubů lehce zvládnout. Dáseň postižená zánětem se však snadno poraní. Řeknete si – a kde se ten zánět vlastně vzal? Aniž bychom o tom věděli, každou chvíli se nám v ústech tvoří zubní plak. Pokud není řádně odstraněn, začínají v něm bujet škodlivé bakterie, které potom produkují ještě škodlivější agresivní látky, a problém je na světě.

 

Dáseň takovému náporu nedokáže odolávat, otéká, zčervená a začíná krvácet již při sebemenším podráždění, později dokonce samovolně.

 

Zánět může přes dáseň pronikat ještě hlouběji

Tím to naneštěstí zdaleka nekončí. Zánět totiž může přes dáseň pronikat ještě hlouběji do zubního lůžka, kde je schopen zničit jemné vazivo ukotvující zuby v čelisti a nakonec dokonce samotnou kost. To už mluvíme o onemocnění zvaném parodontóza, které často končí vypadnutím jinak zdravých zubů.

 

I zubní pasta může obsahovat účinné látky

Zubní pasta Parodontax obsahuje extrakty ze šesti bylin, které společnými silami bojují proti zánětu dásní, a to i preventivně. Šalvěj a myrha si poradí se škodlivými bakteriemi, rathania (kramerie trojmužná) má stahující účinek na krvácející trhliny v dásni a heřmánek pomáhá vše čistě zhojit. Navíc je zde ještě echinacea posilující obranyschopnost dásní, a máta, která tlumí případnou bolest a osvěžuje dech.

magazin.cz

 

Nenechte se však odradit specifickou slanou chutí – není tu jen tak. Slaně chutnající bikarbonát sodný totiž upravuje pH v ústech, a účinně tak bojuje proti agresivní kyselinám, které škodí dásním i zubům. A navíc má lešticí účinky. Do dvou týdnů si však na tuto zvláštní chuť zaručeně zvyknete.

 

  • Více informací najdete zde
 

Můžete si to sami vyzkoušet. Tuto jedinečnou zubní pastu koupíte v lékárnách, vybraných drogeriích a hypermarketech. Orientační cena je 89 korun.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 145