Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Prase / foto: shutterstock

Prasečí chřipka? Otázky a odpovědi!

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila nebezpečí pandemie prasečí chřipky.

Nemoci, která jako by se náhle objevila v Mexiku a začala se šířit po americkém kontinentu na sever a dál do Evropy. Její obyvatelé jsou z hrozby nové nemoci zaskočeni. Základní informace o této novodobé hrozbě najdete na následujících řádcích.

Co je prasečí chřipka?
Prasečí chřipka je nakažlivé onemocnění dýchacích cest, které postihuje prasata a způsobuje ho chřipkový virus typu A. U zvířat propuká jednou ročně. Nejčastější variantou nemoci je H1N1, ale současná epidemie je způsobena virem, který je mutací zvířecího a lidského chřipkového viru.

Proč se v současnosti tak mohutně šíří?
Zatímco onemocnění prasat bylo v minulosti běžné, lidem se většinou vyhýbalo, i když i k tomu mohlo dojít přenosem z nakaženého zvířete. V současnosti se ale stalo poprvé, aby se virus přenesl mezi třemi lidmi přímo, a vědci se nyní snaží zjistit, proč tomu tak je.

Jaké jsou příznaky nemoci?
Symptomy jsou podobné jako u obvyklé chřipky: horečka, únava, nechutenství, kašel, rýma, bolest v krku, nevolnost.

Jak se virus šíří?
Virus se přenáší stejně jako virus obvyklé chřipky, tzn. kapénkami, pokud nakažený zakašle nebo kýchne. Člověk se může také nakazit, pokud se dotkne kontaminovaného předmětu a virus si přenese do úst, očí nebo nosu.

Proč současná epidemie vyvolává takové obavy?
Vědci se snaží zjistit, proč se virus přenáší ze zvířete na člověka a potom už se šíří jen mezi lidmi. Hrozí totiž, že bude dál mutovat a tím bude léčba stále těžší. Pokud k tomu dojde, nebudou výrobci léčiv schopni dodat na trh včas vhodná antivirotika. Světová zdravotnická organizace proto vyhlásila nebezpečí pandemie a apeluje na vlády, aby učinily preventivní opatření.

Může být nemoc smrtelná?
Stejně jako obvyklá chřipka, může být smrtelná pro lidi s narušeným imunitním systémem, srdečními chorobami nebo staré lidi.

Obyčejná chřipka je ale nebezpečnější?
Normální chřipce padne za oběť 250 000 až 500 000 lidí ročně. Odborníci ale mají obavy, že nový, zmutovaný druh viru se může šířit obrovskou rychlostí, protože člověku proti němu chybí přirozená obranyschopnost.
(Zdroj WHO)

Jak se chránit?
Přestože neexistují žádné přímé léky, platí několik pravidel: časté mytí rukou, nestýkat se s nakaženými osobami a nedotýkat se předmětů, které by mohly být kontaminované.

Je možné nakazit se z vepřového masa?
Ne, pokud je maso správně upravené. Virus nepřežije teplotu nad 70 stupňů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 194