Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Tlouštíci škodí? Mohou prý za oteplování

Britští vědci uveřejnili další šokující studii. Má dokázat, že obézní lidé škodí klimatu!

Představte si vědeckou studii, která s pomocí biologických i ekonomických ukazatelů dokáže, že lidé, kterým váha ukáže o několik desítek kilo více, mohou částečně za globální oteplování, zamoření vzduchu, úbytek lesů – no zkrátka, zhoršující se ekologickou situaci. Nemyslitelné? Ani ne, právě taková studie poznala před pár dny světlo světa!

Škodliviny pro tlouštíky
Zdálo by se, že je na světě ještě celá řada nevyléčitelných nemocí a oborů, které je třeba zlepšovat. Ekologie patří určitě mezi ně, ale někteří vědci to se svou iniciativou možná už trošku přehánějí.

Mezi takové se teď řadí i pánové Ian Roberts a Phil Edwards z londýnského školícího institutu hygieny a tropické medicíny. Jejich rozsáhlý materiál se zaobírá hned několika směry a z každého vychází jediný závěr: obézní lidé škodí přírodě!

Ale abychom se již dostali k jádru pudla: Jak se to možné? Roberts s Edwardsem například spočítají, že emise automobilové přepravy produkují obézní lidé mnohem větší měrou. Konkrétně miliarda hubených lidí prý ročně vyprodukuje během cestování o miliardu tun oxidu uhličitého méně!

Víc kilo, víc benzínu
Páni vědci samozřejmě neobviňují tlouštíky ze sabotáže záchrany planety, ani si prstem neukazují na ty, kteří mají třeba jen o pouhých pět či deset kilo více, než by jim slušelo.

Opravdu tlustí lidé však podle nich raději sáhnou po dopravě autem i tam, kde jiní zvolí městskou hromadku či jdou pěšky. Zvyšuje se i zátěž vozidla a tudíž se spotřebovává více paliva.

Zní to jako maličkosti, ale když sečtete celosvětový průměr hlavně ze zemí, které se perou s nadváhou takřka celospolečenskou (například některé státy USA), suma se poměrně navýší.

Nenažranci

Podobné je to i s potravinářským průmyslem. Lidé v zemích bojujících s obezitou projí až trojnásobek jídla, než v okolních státech (samozřejmě nepočítáme ty, které živoří na pokraji hladomoru).

Více se pěstuje, kácí se více lesů, produkuje se víc škodlivin při větší výrobě. Přitom je zcela jasné, že by ke šťastnému a hlavně zdravému života stačila určitě polovina výroby! Že by na první pohled kuriózní studie anglických vědců úplně šílená nebyla?

Ničíte planetu?
Zajímá vás, jestli také svou vahou „neohrožujete“ ekologickou situaci na naší planetě? Schválně si spočítejte své BMI, tedy Body Mass Index. Jak na to? Vydělte svou hmotnost druhou mocninou své výšky. A pokud jste líní počítat, můžete zkusit BMI kalkulačku na www.vypocet.cz/bmi.

Pokud vám ukáže číslo vyšší než BMI 35, pak patříte k těm, na které pasuje Robertsova a Edwardsova studie.

A co vy, myslíte, že na tom něco je, nebo jde jen o další praštěný výzkum, na kterém se chce dvojice vědců zviditelnit?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 258