Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Tvrdí, že naklonoval člověka

Kontroverzní lékař oznámil veřejnosti, že se mu povedla naklonovat lidská embrya, která vložil do čtyř žen. Ty by měly porodit první naklonované děti.

Šťastné ženy
Porodní specialista Panayiotis Zavos tak přišel s opravdu senzační zprávou. Sdělil ji britskému listu The Independent. Konkrétně prý naklonoval čtrnáct embryí, z nichž jedenáct potom uložil do děloh čtveřice žen.

Ženy, z nichž jedna je svobodná a tři vdané, svorně prohlásily, jak moc jsou šťastné, že porodí první naklonované děti. V případě úspěchu by tak vstoupily do dějin. Klonování lidí bylo dosud jedním z posledních tabu lékařské vědy.

Zpráva je velmi pravděpodobně pravdivá. Potvrdil ji i jeden dokumentarista, který celou operaci podrobně sledoval a točil o ní snímek.

Jelikož je klonování lidí ve většině západních zemí zakázáno, proběhl zákrok pravděpodobně v některé z laboratoří na Středním východě. Docela paradox, když si uvědomíme, že právě tam je náboženství, tedy nedotknutelnost božského stvoření, brána s takovou vervou.

Velká kontroverze
Americký doktor kyperského původu Panayiotis Zavos ale dodal, že první fáze naklonovaných embryí nevedla k žádnému těhotenství. To je v případě umělých oplodnění vcelku obvyklé.

Zavos ale rozhodně nehodlá přestat a pouští se do dalších fází. Chce zkrátka uspět. Podle svých slov se také snaží, aby se první naklonované dítě narodilo především zdravé.

Proti Zavosovým pokusům stojí samozřejmě celá řada odborníků i laiků, kteří volají po tom, aby klonování zanechal. Může prý otevřít Pandořinu skříňku, kdy se klonování rozjede skutečně naplno a přinese úplně nový, nepředvídatelný věk lidstva.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 148