Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Muž, který vidí uchem

Narodit se slepý nebo v průběhu života oslepnout – to je noční můra většiny lidí. Představa slepeckého života je strašlivá a prakticky neslučitelná s normálním bytím.

Neuvěřitelný příběh
Existují ale lidé, kteří tuto domněnku vyvracejí. A nejde jen o ty disponující velmi silnou vůlí, jež jim nedovolí se vzdát. Na Zemi totiž žijí i takoví lidé, kteří v podstatě vidí svýma ušima, tedy sluchem.

Naposledy vzbudil rozruch případ muže jménem Daniel Kish. Jeho příběh je neuvěřitelný. V dětství ztratil zrak, ale přesto vyrůstal s ostatními vrstevníky a dnes žije relativně normálním životem a dokáže se bez větších problémů pohybovat po světě.

Vděčí za to zejména schopnosti vstřebávat ozvěnu. Když se ocitne na určitém místě, o němž nic neví, dokáže si o něm udělat velmi dobrou představu pomocí vydání několika zvuků, které by běžnému člověku vůbec nic neřekly.

Superschopnost
Ovšem Danielovi napoví, zda má kolem sebe stěny, zda před ním stojí nějaká překážka a jak je případně velká, jsou-li tam lidé atd. Pro vidícího člověka jde o těžko pochopitelný smysl. A ani slepci většinou takovou schopnost nemají, nebo jen velmi málo rozvinutou.

Nejde totiž jen o nějaký šestý smysl, ale o smysl prakticky stoprocentně fungující. Daniel například dokáže podle ozvěny poznat, jak tvarované auto před ním stojí.

Stejně tak mu nedělá problém popsat před ním stojící strom. Jak je vysoký, jak velké má větve, zda je listnatý atd.

Jako delfín
Daniel ale rozhodně není sám, kdo takovou schopností disponuje. Jsou to celé skupiny lidí, mezi slepci ale stále menšina. Jakoby byli vybavení nějakým sonarem, jímž disponují například delfíni.

Ozvěna se dá využívat buď pasivně, kdy nasloucháte zvukům okolí a podle nich posuzujete prostředí, nebo aktivně, kdy vydáváte určitý, poměrně přesně specifikovaný zvuk a podle jeho chování opět zjišťujete fakta o okolí.

Je evidentní, že lidé mají mnoho skrytých schopností, o kterých netuší a neumí je využívat. Když se to někdo naučí, respektive si takovou schopnost znovuobnoví, znamená to velké pozdvižení. Ale jak myslíte, že se naši prapředci orientovali v neprostupné temnotě, kdy oheň sahal jen několik metrů od tábořiště?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 387