Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Už víme, proč drbání tlumí svědění

Kladli jste si někdy otázku, proč by vlastně tak primitivní úkon jako drbání měl pomoct nepříjemnému pocitu svědění? Možná ne, ale pokud ano, tak právě dostáváte odpověď.

Vyšachovat mozek
Vědci totiž toto tajemství jednou provždy rozlouskli. Tvrdí, že svědění otupuje nervové buňky, které přenášejí dráždivost svědění do mozku. Jakmile je mozek osvobozen od těchto „informací“, uvolní se.

Může se to zdát jako milá zpráva, která ale na světě nezmění zhola nic. To však není úplně pravda. Vědci to samozřejmě nedělali pro zábavu, ale za seriózním lékařským účelem.

Ten by mohl spočívat v tom, že výsledek výzkumu pomůže lidem trpícím opravdu vážnými problémy spojenými se svěděním. Zářným příkladem jsou například nejrůznější ekzémy.

Léky na drbání
Podle všeho by mělo být možné vytvořit léky, které dotyčné nervy otupí podobným způsobem jako drbání, ovšem bez rizika, že si rozdrbou kůži do krve a do těla se jim tak dostane infekce.

Připravovaná léčby by měla pomoct rovněž pacientům trpícím cukrovkou nebo ledvinovými problémy. Rovněž oni často vykazují značnou míru svědění.

Svědění ale způsobují další vážné choroby, jako například AIDS. U rakoviny ho mají na svědomí zase různé léky. Všem pacientům s takovými nemocemi by nový objev mohl do budoucna pomoct.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 140