Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Mateřské mléko z koz? Blázniví Rusové

Ruští vědci zrovna provádí výzkum a testy, jakým způsobem by mohli co nejefektivněji upravovat kozí mléko na lidské, tedy mateřské.

S trochou genetického inženýrství to prý není žádný problém.

Plnohodnotné mléko
Takové mléko by přitom mohlo hodně pomoct dětem, které nedostávají stravu přímo od maminky, ať už z jakéhokoliv důvodu. Jak známo, mateřské mléko je pro vývoj dítěte velmi důležité.

Na Západě to vzbudilo lehké pozdvižení, ovšem Rusové odmítají, že by svým výzkumem dráždili přírodu a přibližovali se Frankensteinovým experimentům.

Dokonce tvrdí, že jejich práce se nebude vztahovat jen na produkci mateřského mléka z kozího, ale dokonce z ní mohou vzejít cenné poznatky ohledně antibiotických kvalit látky laktoferin, která byla v mateřském mléce nalezena.

I proti nemocem
Ruští a běloruští vědci začali s těmito testy na myších, a když se ukázaly být úspěšné, přešli ke kozám, které produkují větší množství mléka i laktoferinu.

Nyní tak na farmě nedaleko Moskvy vyrůstá zhruba devadesát koz, které by již příští rok mohly nabídnout vyšlechtěné mléko, jež bude k nerozeznání od mateřského.

Aby toho nebylo málo, jsou vědci přesvědčeni, že v jejich kozím-lidském-mateřském mléku je ukryto i tajemství k léčbě rakoviny a zažívacího systému.

Jak vidno, plány mají Rusové veliké a ze svého mléčného výzkumu jsou patřičně nadšení. Otázkou zůstává, zda to skutečně k něčemu bude a zda se z toho nevyvine spíše problém než zázračný lék a krmivo.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 52