Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
David Blaine / foto: Reuters

Šedesát hodin visí hlavou dolů - oslepne?

Populární kouzelník David Blaine se pustil do dalšího ze svých kousků. Jako všechny ostatní, také tento vyvolává docela velkou kontroverzi.

Blaine byl ostatně lékaři varován, že při předvádění svého posledního triku může klidně oslepnout.

Blázen, nebo frajer?
Americký iluzionista se proslavil zejména obdivuhodným kouskem, kdy strávil čtyřiačtyřicet dní ve skleněném boxu pověšeném nad londýnskou Temží. Po celou dobu měl přitom jen přísun pití, a když ze svého vězení odcházel, vypadal hodně špatně.

magazin.cz

Nyní se Blaine pustil do další blázniviny. Baví lidi v newyorském Central Parku. A to tím, že se zavěsil hlavou dolů. Ovšem ne na několik minut. Jeho cílem je pokořit šedesátihodinovou hranici. Teprve pak si dopřeje luxusu pevné půdy pod nohama a navíc ve správném gardu.

Exploze hlavy
První komplikace už se dostavují – Blaine po několika hodinách hovořil o krizi, kdy cítí, jak se mu do hlavy valí krev. No, není divu. Řekl dokonce, že čeká na explozi hlavy.

magazin.cz

A toto představení skutečně není bez rizik. Právě naopak. Doktoři, zejména cévní specialisté, Blaina před jeho exhibicí varovali. Tlak krve na hlavu je obrovský. Nejpostiženější jsou přitom oči, což může vést až k definitivní slepotě.

Úspěšná kariéra
Kromě toho je zde velká pravděpodobnost otoku vnitřních orgánů a silných křečí. Přesto například doktor Napolitano přiznává, že trik může pro vědu přinést cenná data.

Kdo ví, jak to David Blaine dělá, ale jeho kariéra iluzionisty (nebo snad nepoužívá žádných figlů?) je lemována samými úspěchy. Začátkem tohoto roku například pokořil rekord v zadržení dechu. Vydržel přesně 17 minut a 4 sekundy, čímž pokořil předchozí rekord v hodnotě 16 minut a 32 sekund.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 257