Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

EMO styl: pohled fanouška zevnitř

Nedávno jsme si z kontroverzního emo stylu trochu utahovali v článku o 58 pravidlech, jak být „správným“ emařem, nyní uveřejňujeme reakci z opačného kouta pomyslného ringu od čtenářů Magazínu Mr.LumiXe a Arrtela.

„Každý vidí EMO jako sebevražedný kult, přitom pravda je úplně jinde. Pokud tedy nejste schopni o EMO napsat pravdivý článek, měl by se do toho pustit někdo jiný. Rozhodl sem se, že to zkusím, i přes špatné zkušenosti s kontaktováním adminů.

EMO začátky
Dřív (už někdy v polovině 80. let!!) byli "emáci" jen členové kapel (hardcorové, punkové, rockové a další scény), a i dnes se oni skutečně dají označovat za EMO. Mezi ostatní lidi se začalo EMO rozšiřovat skrze fanoušky kapel (tyto původní EMO kapely dnes jistě většině lidí nebudou nijak povědomé, jsou to kapely jako Rites of Spring, Husker Dü, One Last Wish, Fugazi aj.) - což však neznamená, že to byla chyba.

EMO kapely a EMO fans se nepotřebovali odlišovat od společnosti, nepotřebovali nosit vlasy přes oko, nebo proužkované oblečení. Móda Ameriky v 80. létech byla prostě taková (proužky, kecky a podobné oblečení pro dnešní emáky charakteristické) a nenosili to pouze emáci, ale každý kdo v této době chtěl mít moderní oblečení. EMO není o oblečení, o patce, o proužkách a hlavně ne o sebepoškozování (viz níže). EMO je pouze o hudbě! Dnes se však střetává jen s nepochopením a komercí, což EMO ničí!!!

Dnešní EMO
Co média v dnešní době provádí je neskutečné. Jako by nestačily články napsané v teen časopisu BRAVO.. Po krátké době se museli do EMO pustit silnější mediální proudy jako:
- Deník Blesk - původní článek se mi dohledat nepodařilo, ale titul "Máte doma sebevraha?" mluví za vše.
- Zpravodajství TV Prima - YouTube,
- a jiné, jistě jste o tom četli na internetu či v denících, slyšeli v radiích nebo sledovali v televizi.

Nemůžu opomenout snad největší spis „fám o EMO“ - jedná se o 58 EMO pravidel. Odvažuji si říct, že ani jedno pravidlo není pravdivé, vynechám-li fakt, že EMO žádná pravidla nemá. Je nesmysl, že se emáci MUSÍ tvářit smutně, MUSÍ mít patku přes oko, nosit emo oblečení, malovat se, denně brečet nebo se dokonce řezat. EMO je o hudbě a každý může být EMO, i bez vlasů přes oko.

Dnešní emáci poslouchají skupiny jako 30 Seconds to Mars, MCR, Billy Talent, Aiden, Alesana, Panic! At The Disco, Fall Out Boy a podobné dnešní skupiny, neříkám že já si je neposlechnu, ale zkuste se někdy vrátit ke starému emocore, jistě v něm najdete zalíbení.

EMO a sebepoškozování
Nesmysl všech nesmyslů. Těžko říci, kdo začal emo spojovat se sebepoškozováním.
Nejpravděpodobněji se jednalo o spojování pochmurných gothic obrázků (EMO a gothic jsou si hodně podobné, i když gothic, stejně jako ve velké míře metalisté a podobní jsou proti emo vysazení, přeci jen je rozdíl mezi metalovou tvrdou hudbou a emotivní hudbou – i když ne každý se mnou bude souhlasit, toho jsem si plně vědom).

To už ale trochu odbočuji, jak je psáno výše, EMO nemá k sebepoškozování o nic blíž, než třeba dechovka, country, nebo pop. Bohužel díky mediálním bombám nepravdivých informací dnes každý bere EMO jako sebevrahy a postavičky v depresích. Ano, plakat je emotivní, ale i smích, napětí, panika.. To vše jsou emoce.

Dnešní emáci to nepochopili a řežou se do rukou protože si mylně myslí, že je to k emu patří. Má to za následek negativní reakce okolí, nadávky do sebevrahů a velice často i sprosté urážky.

I kdyby bylo EMO o sebevraždách, pořád je to přece únosnější než vraždy - a teď mluvím o Hip Hopu. Černí rapeři recitující sprostý, vulgární text do počítačem vytvořených zvuků mají za zábavu jezdit po ulicích a střílet po sobě, zapalovat si domy a připravují tím o život i nevinné lidi. Nemluvě o drogách a všech těch zločinech a kriminálech, které s tím souvisí.. Je snad nějaká chlouba, když se rapper pochlubí, že v sobě už měl 48 kulek?

Epilog

Tento článek jsem psal s nadějí, že ostatní alespoň trochu pochopí EMO, nejen odpůrci, ale hlavně jeho vyznavač.

Emáci, neřežte se, pokud k tomu nemáte silné psychické důvody, nenoste EMO oblečení jen abyste byli moderní, neničte svým chováním EMO, nespojujte Tokio Hotel s EMO a hlavně milí emáci a emařky, neposlouchejte hip hop, není to hudba pro vás, ta hudba postrádá emoce, a pak si emo říkat nemůžete.

A vy ostatní, co v diskuzích neustále nadáváte na emo, pomlouváte, a kritizujete, zamyslete se nad tímto článkem, poslechněte si emocore a zvažte, jestli ta hudba je skutečně taková 'sračka' jakou jí nazýváte."

Text nebyl redakčně upravován, názor se nemusí shodovat s postojem redakce.

Co si o emo stylu myslíte?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1 565