Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Lesbičky bojují proti lesbičkám

Obyvatelům ostrova Lesbos se nelíbí výraz pro homosexuální ženy. Chtějí jeho změnu.

Lesbičky čekají dost možná krušné časy. Trojice obyvatel řeckého ostrova Lesbos, od kterého se odvozuje název ženského homosexuálního vztahu, podala žalobu. Soud má rozhodnout o právu homosexuálních žen označovat samy sebe za lesbičky.

Ne všechny ostrovanky jsou lesby
Tři lidé z Lesbu zažalovali řeckou Asociaci homosexuálů a lesbiček. Nelíbí se jim totiž, že jejich ženy, dcery a sestry jsou obecně přijímaným významem slova „lesbička“ hendikepovány. Jde tu navíc o něco jiného než názvosloví. Místním se nelíbí zcizování a zaměňování jejich identity.

„Když moje sestra řekne, že je Lesbia, začnou se jí lidé okamžitě smát a ona musí vysvětlovat, že není lesbička, ale pochází jen z ostrova Lesbos,“ vysvětluje jeden z žalobců Dimitris Lambrou.

Poukazuje přitom na historický význam slova, který až do dvacátého století vždy znamenal obyvatele ostrova a lesbičky si ho přisvojily až později.

Odvolává se na slovník Oxford English Dictionary, ve kterém stojí, že až do roku 1924 slovo lesbický znamenalo to samé jako pocházející z ostrova Lesbos.

Hluboký spor
Mluvčí řecké Asociace homosexuálů a lesbiček se nicméně brání s tím, že příslušné označení pro homosexuální ženy platí již po tisíciletí.

V ortodoxní řecké společnosti má celý případ navíc ještě anti-homosexuální podtext, na který poukazuje právník Asociace Grigoris Valianatos.

Lesbičkám ani mužským homosexuálům se nelíbí, že je chce kdokoliv omezovat v tak základní věci, jako je pojmenování sebe sama. Podle nich má každý právo nazývat se, jak uzná za vhodné.

Řecké soudy přitom již v minulosti prosluly ne zcela liberálními rozsudky, takže bude zajímavé sledovat, jak dopadne právě tato pře. Následky by mohla mít pro lesbičky po celém světě.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 159