Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tokio Hotel / foto: Archiv

Mužské líčení. Nejdřív šminky, pak na pivo?

Kde se vzala záliba mužů v make-upu? Budou muži nosit šminky stejně jako ženy?

Ještě tak před třiceti lety bylo nemyslitelné, že by se muži líčili, snad vyjma některých výstředních umělců se to tolerovalo. Začátkem osmdesátých let přišla móda gotiků a s večerem vyrazily do ulic davy mladíků a dívek oděných do tmavého sametu a kůže a množstvím mrtvolně bledého make-upu pod tvrdě nalíčenými očima i rty.

magazin.cz

Emo kapela 30 Second To Mars, romantická stylizace je jasná. Podmalované oči ukazují zranitelnost.

Začalo to nenápadně

Pokud toto hnutí nějak změnilo svět, pak v tom, že nalíčení muži se dostali do ulic. O metrosexuálech ještě nikdo nic nevěděl, ale někteří muži si začali uvědomovat, že trocha nenápadného make-upu, nebo třeba jen oči zvýrazněné linkou nemohou škodit. Spíše naopak.

U nás byl například průkopníkem slovenský zpěvák Peter Nagy, který již ve druhé polovině osmdesátých let zpíval své vyznání Kristýnce s jemně podmalovanýma očima.

Emo romantici

magazin.cz
O několik let později se ve Velké Británii tradovalo, že Robbie Williams nosí více make-upu než Geri Halliwell. A jelikož fanoušci rádi napodobují své idoly, pánské líčení se brzy stalo skoro stejně běžným jako to ženské. A silná vlna metrosexuálů, mužů, kterým žádný zkrášlující prostředek není cizí, přišla jako na zavolanou.

Poslední ránu mužské přirozenosti zasadila móda emo, jejíž inspirace gotiky osmdesátých let je více než zřejmá. Obdiv -náctiletých k rozervaným kapelám zpívajících o kráse smrti, jako například My Chemical Romance, roste geometrickou řadou.

Miliardy létají
A s tím vším se rozjíždí další velký byznys. Marketingoví analytici odhadují, že prodej mužské kosmetiky, který v roce 2004 vydělal 685 miliónů liber, stoupne do roku 2009 na 821 miliónů liber.

Módní značka MH zareagovala na poptávku a začala nabízet řasenku pro muže. Luxusní kosmetika Clinique začala vyrábět řadu kosmetiky pro muže. Jean Paul Gaultier rozjel řadu v které najdete i samoopalovací krém, korektor nebo rtěnku. V televizi jste možná zaregistrovali spot L´Orealu na první mužský krém proti vráskám…

magazin.cz

 Marylin Manson používá líčení spíše k zastrašení než, aby se líbil. Prastarý trik divochů.

Mají ještě koule?
Dnes už neexistuje velký rozdíl mezi mužským a ženským oblečením. Je to, že se muži začínají líčit, dalším důkazem stírání rozdílů mezi pohlavími, který nastartovala třetí vlna feminismu v devadesátých letech?

Nebo je důvod ten, že stejně jako se ženy snažily přiblížit mužům po kariérní stránce, má mnoho mužů v současnosti pocit, že perfektní vzhled je důležitější než cokoli jiného, ať při hledání partnerky či práce? Nebo jde jen o módní vlnu, která brzy zase odezní?

magazin.cz

 My Chemical Romace se snaží vypadat jako pochodující mrtvoly. Jistý půvab jim ovšem nelze upřít.

magazin.cz

Tokio Hotel: u Billa je těžké rozeznat, jakého je pohlaví. A líčením svou nevyhraněnost jen podporuje.

Líbí se vám, když se muži líčí?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1 242