Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Město sebevražd - 17 teenagerů za rok

V britském Walesu v poslední době spáchalo sebevraždu mnoho mladých. Prý si chtějí užít pár minut slávy na internetu.

Nepříjemné případy teď musí řešit detektivové v okrsku Bridgend v jižním Walesu, kde se v krátké době zabilo sedmnáct teenagerů. Poslední obětí nešťastné módy se stala Jenna Parry, která byla nalezena oběšená – jako většina jejích předchůdců.

Smrt za pár minut slávy
Policisté si s kauzou neví rady, nemají prakticky žádné zkušenosti s vyšetřováním takových případů. Těžko mohou odhadnout dalšího sebevražedníka – mladí, kteří se rozhodli ukončit vlastní život, se podle okolí nikterak výrazně nelišili od svých vrstevníků.

Detektivové by si ale určitě měli posvítit na komunitní síť Bebo, která se mezi místními těší velké oblibě. Zdá se totiž, že motivem mladých k sebevraždě není jen samotná deprivace, ale také touha se alespoň na pár minut maximálně zviditelnit. Psychologové tomu říkají „půlhodinka slávy“ - a právě pro ni jsou tito teenageři ochotni ukončit svůj život. Možná se jednalo o nevýrazné a v reálu málo socializované jedince. Na síti pak mohou zazářit jako supernova. Bohužel při tom stejně jako ona také shoří.

Většina mrtvých v tomto evidentně něčím propojeném případu měla na portálu Bebo své vlastní stránky. Ty se bezprostředně po jejich smrti staly nesmírně navštěvovanými. Komunita jim trochu bizarně přeje do „života na druhé straně“ všechno nejlepší. Vznikají také nové stránky sloužící k uctění památky toho kterého nešťastníka. S jejich jmény, obličeji a osudy se tedy seznámí velké množství lidí. Jenže za jakou cenu?

Místo se sklony k sebevraždám
Truchlící rodiče svých ratolestí, které zabily samy sebe, nejnověji obviňují média. Prý dělají případu příliš velkou popularitu a zasévají do mozků dalších mladých lidí to podivné kouzlo internetové slávy. Otázkou je, zda by sebevražednost bez působení novin a televize ještě nevzrostla. V médiích totiž vystupují také psychologové, vysvětlující mladým nesmyslnost takového počínání.

Problém je ale možná zakořeněn hlouběji v obyvatelstvu sídlícím v lokalitě kolem města Bridgend. To je totiž postiženo nejvyšší sebevražedností mužů mezi 15 a 24 lety v celé Velké Británii. V posledním desetiletí tu bylo v průměru 44 sebevražd na 100.000 lidí v tomto věku. Průměr celé Británie je přitom 8 sebevražedníků na 100.000 lidí.

Uvažovali jste někdy o sebevraždě?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 550