Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Zabíjejí antiperspiranty? Musíme se bát?

Přijít na párty s mokrou skvrnou v podpaží se rovná slušnému faux pas. Jenže co když si používáním přípravků proti pocení zaděláváme na rakovinu?

Možná jej máte ve schránce svého e-mailu také. Již nějakou dobu vesele koluje po internetu dopis, ve kterém mladá dívka líčí, kterak jí v podpaží naskákaly rudé boule a červené pupínky. Nelenila a prošla si vyšetření ultrazvukem, mamografem a kdo ví, čím ještě. Lékařka jí poté zakázala používat antiperspirant.

Dle tohoto dopisu si má každý dát bedlivý pozor, zda právě přípravek, který užívá, neobsahuje hliník (aluminium). Ten totiž zaručeně způsobuje rakovinu. Navíc zalepí podpažní jamky, takže se nemohou vyplavovat toxiny. A to je již rakovina jistá, zejména ženského prsu.

Hoax a davové šílenství
Není pochyb, že jde o hoax (tj. falešnou poplašnou zprávu formou řetězového dopisu), který se trvale drží v top ten serveru hoax.cz. Ale, ruku na srdce, většina z nás se na složení svého antiperspirantu podívat šla.

Největší odezvu má e-mail samozřejmě u dívek. Nemůžeme se divit, výskyt rakoviny prsu stále stoupá a také jde o druhou nejčastější formu této nemoci (hned po rakovině konečníku a střeva). Muži jsou až na výjimky tohoto nádoru ušetřeni, nicméně dle zmíněného dopisu se situace může také rapidně změnit. Nejvíc aluminia prý tělo vstřebá, je-li antiperspirant použit hned po holení. A zatímco dříve se mužské oholené podpaží vidělo jen u sportovců, dnes se stává požadovaným standardem.

Antiperspirant versus deodorant
Než se dostaneme ke kýžené odpovědi, zdali skutečně způsobují antiperspiranty rakovinu, neuškodí osvěžení terminologie. Deodorant se vyrábí převážně ve spreji a jeho primární funkcí není zamezení pocení, nýbrž neutralizace pachů, které pocení způsobuje. Oproti tomu antiperspirant přímo brání pocení.

Méně známou informací zůstává, že s použitím těchto přípravků omezíte pocení o pouhých 20 %. Navíc toxiny se vylučují celým tělem, což jak uznáte, oněch ubraných 20 % na tak malou plochu, jako je podpaží, tělo ani nepocítí.

Potit či nepotit?
Pravda je, že některé (možná i většina) antiperspirantů obsahují hliník, který zdraví škodí. Uklidňující zpráva však je, že hliník až k mléčné žláze nedojde. Dle MUDr. Dagmar Jírové, Csc. ze Státního zdravotního ústavu se molekula hliníku naváže na molekuly dalších prvků, čímž vznikne poměrně hutný celek, který pro svou velikost zůstává zachycen na pokraji potní žlázy, kde plní svou antipotící funkci. Potní žláza se díky němu zúží, takže se v podpaží nevylučuje tolik tekutiny.

Možný vliv antiperspirantů na rakovinotvorné bujení se dle odborníků zatím nejenže nepodařilo nikomu prokázat (zato opak ano), ale z medicínského hlediska jde o fámu – tělní procesy, při nichž by dle hrůzyplného dopisu mělo dojít ke vzniku rakoviny, se totiž odehrávají odděleně.

Zatím jediný výzkum, dokazující negativní vliv antiperspirantů se odehrál v Americe. Ani ten však netvrdí, že si potními zábranami rakovinu přivodíme. Pouze ukázal, že pro určité procento žen není vhodné používat antiperspirant bezprostředně po holení, kdy je pokožka narušená.

Resumé? Na trhu máme přípravky ve valném případě nadnárodních společností. Musí projít náročnými testy nejen u nás, ale i v okolních zemích. Každý lékař z oboru vám potvrdí, že antiperspirant není nebezpečnou karcinogenní látkou. A pokud ani teď nemáte klid, kupte si výrobek bez aluminia, či jej prostě neaplikujte hned po holení.

Skočili jste na tento hoax?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 160