Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Učitel / foto: shutterstock

Neumí číst a psát, přesto 17 let učil

Jak byste se tvářili, kdyby vás ve škole učil a zkoušel negramot, který neumí psát ani číst. Blbost? Ani ne, v Americe se to jistému Johnu Corcoranovi dařilo dlouhých sedmnáct let. Až nedávno ve škole skončil a přiznal se.

Na kalifornské střední škole mu to dlouho procházelo a nejspíš by ho nikdo neodhalil, pokud by se sám nerozhodl se sebou něco dělat a začít se učit číst i psát. Ještě zajímavější je, že se samotnému Corcoranovi před lety vůbec podařilo odmaturovat a dokonce získat i vysokoškolský titul.

 

„Nebyl jsem schopný přečíst slova, ale měl jsem dokonale přečtený ten systém a také lidi, kteří v něm pracovali,“ objasnil Corcoran zámořským novinářům, jak se mu povedlo ukončit střední v roce 1956 a o pět let později i vysokou školu. Na texaské univerzitě získal pedagogické vzdělání a mohl proto další téměř dvě dekády vychovávat Američany.

 

Noční můra na základce

Tajemství držel Corcoran od útlého dětství. Už na základce se děsil učitelovy věty „A teď nám něco přečte Johnnie“. Podle svých slov měl disciplinární problémy, kvůli nimž si jej kantoři přehazovali jako horký brambor. Nebyl prý ale hloupý. „Jen jsem prostě měl psychologický problém, problém s chováním, to bylo celé,“ řekl Corcoran.

 

Jako neználek v písmu a čtení musel samozřejmě podvádět, aby školy dokončil. Ukradl třeba testy a přesvědčil přátele, aby je vyplnili za něj. Na vysoké získal sportovní stipendium díky svým výsledkům v atletice, zároveň ale podle svých slov podváděl prakticky v každém předmětu.

 

Jako učitel nikdy nic nepsal na tabuli, studenty také zkoušel zásadně u tabule, na písemky si z pochopitelných důvodů netroufl. „V mých lekcích nebylo žádné psaní, spoléhal jsem jen na vizuální a ústní podání. Pokud byla potřeba něco zapsat, vždy byl ve třídě po ruce někdo, kdo to udělal,“ řekl Corcoran s tím, že ve škole jako učitel odvedl kus dobré práce.

 
Dohnalo ho svědomí

Po čase ho ale dohnalo svědomí, nechtěl být kantorem, který neumí číst ani psát. A tak se rozhodl ve škole skončit a své nedostatky vylepšit. „Jsem optimista, proč by se mi to nemělo povést,“ uvedl.

 

Nyní je Corcoran horlivým zastáncem vzdělání a napsal na toto téma dvě knihy. V obou je obsažen jeho životní příběh, jedna se jmenuje „Učitel, který neuměl číst“, druhá pak „Most ke gramotnosti“.

 

„Věřím, že negramotnost v Americe je určitou formou zneužívání a zanedbávání dětí, které pak v sobě nesou zlobu a hanbu. Když naučíme naše lidi číst, dáme jim férovou šanci,“ tvrdí nyní Corcoran. 

Odhalili byste takového učitele?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 193