Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Past / foto: shutterstock

Cruisova sekta útočí. Co je vlastně zač?

Církev, věda, sekta, nebo jen hodně výnosný podnik? Nebezpečné vábení scientologie nabízí od všeho něco. Podlehl mu i Tom Cruise.

Praktikující scientologové by se jistě divili, co za pomatence stálo u zrodu jejich kultu. Lafayette Ronald Hubbard byl nejspíše zamindrákovaným jedincem, u kterého se po vědeckém zneuznání začala projevovat fantazie hraničící s šílenstvím. Nikdy nedokázal dostudovat, a tak se z něj brzy stal průměrný spisovatel sci-fi brakové literatury.

Nenápadné začátky
Publikoval rádoby vědecké teorie, které postavil na četbě několika psychologických knih – jeho fabulace stavěla kupříkladu na díle Sigmunda Freuda. V myšlenkách dokázal zajít jistě hodně daleko, každého psychologa či psychiatra však jeho teze rozesmály. Hubbard je proto začal nenávidět a založil Občanskou komisi za lidská práva, jež upozorňuje na údajné psychiatrické zločiny a nezákonné metody.

magazin.cz
V roce 1950 Hubbard publikuje své nejznámější dílo, pozdější testament scientologie – Dianetiku. Na jeho základě začal Lafayette Ronald budovat rozsáhlé společenství, tzv. síť dianetických center. Zde už odborná veřejnost zpozorněla a začala poukazovat na znepokojivé metody, jaké dianetici praktikují. Vytvářeli jakési léky, jež byly spíše drogami a svým členům takříkajíc vymývaly mozek.

Pod palbou kritiky a ve snaze omezit daňové odvody rychle se rozrůstající „firmy“, došlo v roce 1955 prakticky přes noc k přetvoření dianetických center v jednotnou scientologickou církev. Symbolem se stal kříž, který poměrně úspěšně evokoval zdání, že se jedná o náboženství založené na křesťanských hodnotách. Jeho osm konců symbolizuje osm dynamik života podle scientologů.

Náboženský charakter je však neustále zpochybňován například bývalými členy, kterým se z tenat sekty podařilo vymanit, popřípadě lidmi, kteří kvůli scientologii de facto ztratili své příbuzné.

Podlehnout je snadné
Přitom se zdá, že scientologie je jakousi vyšší společností, zejména pokud přijdete na některou z veřejných přednášek, které „církev“ pořádá. Velmi příjemní instruktoři vás uvedou do ještě příjemnějšího a uvolněnějšího prostředí, kde si nezávazně a zdarma vyslechnete nejrůznější scientologické pravdy, zdánlivě postavené na vědeckém základě.

Po skončení dostanou účastníci pozvánky na další přednášky, a jakmile jich několik (obvykle stále za větší peníze) absolvují, jsou připuštěni k tzv. auditingům. Od tohoto momentu je ze společenství hodně těžké vystoupit.

Scientologie je na auditinzích cele postavena. Členům je vysvětleno, že všichni lidé jsou vlastně duchovními bytostmi mimozemského původu, na které se při žití mnoha minulých životů nabalilo obrovské množství problémů, znemožňujících odhalit vlastní čistočistý božský původ.

Právě díky auditingům dochází k očištění. Objekt procesu dostane do ruky obdobu detektoru lži, tzv. E-meteru a v hypnotickém stavu vypráví svému mentorovi traumatické zážitky. Opakuje je mnohokrát, přičemž auditor je pečlivě zapisuje a archivuje. Po skončení se auditovaný skutečně může cítit v určité euforii, čímž je podán důkaz o úspěchu. Jeden traumatický zážitek je tedy pryč.

Nekonečně mnoho traumat
Scientologie se ale postará o vyhledání mnoha dalších traumat. Jakmile tak do auditingového vlaku jednou nastoupíte, máte velký problém. Brzy si na tato sezení vytvoříte návyk, a kdybyste náhodou vyčerpali všechna traumata tohoto života, sáhnou auditoři do minulých životů. A vězte, že v nevědomí pochoduje takové množství procesů, že si na nějaký vzpomenete, přestože se vůbec nestal. Hrozba, že pokud by se s auditingy přestalo, dojde k navrácení traumatických zážitků, je příliš velká.

Členství v „církvi“ uvádí lidi do společenské izolace. Důvodem je psychická nepohoda mimo auditing, obava ze zveřejnění vyřčených informací (proto to zapisování a archivace, scientologie na každého svého člena „něco ví“) a pochopitelně dluhy – účast na auditinzích a přednáškách není ani trochu levná. O to více členové upírají svou pozornost dovnitř společenství, kde se ale mohou opřít jen o podobně postižené.

Dálo by se říci, že vedení scientologické „firmy“ je velmi prozíravé. Prostřednictvím řady nenápadných organizací poskytujících přednášky či školení zaměstnanců se dostávají do důležitých podniků a často útočí na nejvyšší příčky, tedy management. Tomu nabízí únik z hektického světa a mnohdy se jim vysoko postavené pracovníky skutečně podaří zlákat. Tím je do společností nasazen trojský kůň, pracující na její transformaci ve prospěch scientologů. V souvislosti s výše zmíněným sběrem informací je to hodně nebezpečné!

Jsou mezi nimi i slavní
Mezi scientology lze nalézt řadu slavných osobností. Tou největší je jeden z nejpopulárnějších hollywoodských herců Tom Cruise. A lidé kolem něj skutečně hovoří o tom, že spolupráce s dříve bezproblémovým člověkem, kterého nyní ovládají scientologové, je často hodně komplikovaná. Studio Paramount s ním například rozvázalo dlouhodobou smlouvu, přestože by mu vzhledem k hercově popularitě jistojistě přinesla značný zisk.

Vysoko postavení scientologové dokonce tvrdí, že „církev“ pomohla sblížení Cruise s Nicole Kidman. Prostřednictvím slavného hereckého páru chtěli ovládnout celý Hollywood. Nicole se ale během manželství Tomovu vyznání vzpírala, a proto došlo k rozvodu. Druhá Cruisova žena Katie Holmes už se ale stala věrnou členkou.

Hovoří se také o osudu Johna Travolty, kdysi velice úspěšného herce, kterému se prý po vstupu do řad scientologů přestalo dařit.

Scientologie je celosvětová záležitost (členové se počítají na milióny) a před několika lety pronikla i do České republiky. Buďte tedy obezřetní a dvakrát si rozmyslete, než se rozhodnete rozšířit její řady.

Co na to říkáte vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 45