Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nezahučeli jste do přechozeného vztahu?

Chodíte spolu několik let a máte pocit, že se už znáte téměř dokonale. Znáte většinu jeho pozitivních i negativních stránek. Doby, kdy vás stále něco překvapovalo a udivovalo, jsou ty tam.

Máte pocit, že lépe už nikoho znát ani nemůžete
Nejenže víte, čím partnera potěšit, jaký dárek mu raději nekupovat a znáte jeho oblíbené filmy, vy také již víte, co asi v příští chvilce vysloví, když se takto zvláštně tváří, že právě přichází na řadu jeho oblíbená historka nebo že v okamžiku, kdy se vrací z práce, je lepší se mu na chvíli vyhnout.

Takové vztahy bývají stabilní, něco zásadního jim ale chybí
Velkou výhodou dlouholetých vztahů může být především jejich stabilita. Máte pocit, že se výborně znáte a že jste schopni odhadnout partnerovu motivaci i důvody jeho chování. Pocit stability může být pochopitelně i velkým sebeklamem. Může jít totiž stejně tak jen o vaši představu, že jste schopni vždy a stoprocentně odhadnout partnerovo jednání. Pravdou ale je, že již můžete poměrně suverénně říci, že jej znáte „jako své boty“. Kromě toho ale už také až příliš dobře znáte všechny jeho zlozvyky, vše to, co vám leze na nervy.

Postupně hledáte už jen samé chyby
Navenek tvoříte fungující a stabilní pár, ve skutečnosti se může poměrně snadno stát, že se přistihnete, jak přemýšlíte už jen nad tím, co všechno vám na tom druhém vadí. A najednou si uvědomujete, že už vlastně ani nemáte chuť se svým partnerem něco probírat. Přistihnete se dokonce, jak se raději podřizujete, jen abyste nemuseli komunikovat a něco řešit. Vedle stereotypu tak přichází také pocit, že ačkoliv nemáte žádný podstatný důvod, proč se s partnerem rozejít, něco vám ve vztahu chybí a necítíte z něj plné uspokojení.

Vztah ani dobrý ani špatný

Žádné velké problémy, žádné zásadní konflikty. Chodíte už spolu „celou věčnost“ a z jiskřícího vztahu je najednou vztah stabilní a stereotypní. Důvod uzavřít sňatek? Žádný není. Rozejít se? Ani touhu rozcházet se nepociťujete. Odborníci v souvislosti s takto popisovanými vztahy používají často termín tzv. přechozený vztah. Přechozený vztah představuje takovou fázi společného soužití, kdy se oba partneři cítí dobře, ale je pro ně najednou stále těžší v soužití pokračovat. Odborníci většinou udávají, že přechozený vztah přichází s odchylkou dva roky přibližně po šesti letech.

Žádné zásadní problémy přesto se rozcházíte

A v současné době problém stále více aktuální. Sňatků ubývá a věk založení rodiny se neustále posouvá. Lidí, kteří spolu žijí, aniž by měli nějaký další důvod soužití (jako je například právě rodina, péče o děti, stavba domu a podobně), tak přibývá. Přibývá spolu s nimi také rozchodů a vztahů, které postrádají typickou dynamiku, která partnerské vztahy běžně provází a je také určitým předpokladem jejich úspěšnosti.

U vztahů je třeba respektovat jejich přirozenou dynamiku
Hovoříme-li o dynamice vztahů, máme na mysli právě ony krásné a atraktivní začátky, období seznamování a zamilovanosti. Postupně se vztah stabilizuje, partneři se nejen sbližují, ale také stávají se jeden pro druhého stále více součástí běžné životní reality. Právě v souladu s klasickou dynamikou partnerských vztahů, se přidávají také společné záliby, místa a osoby, které se stávají součástí vztahu.

Máte společný program?
Postupně se přidávají vedle zájmů další společné programy, může se jednat o chatu, na kterou partneři jezdí, společné zaměstnání, které je spojuje, založení firmy a podnikání, ale ze všeho nejčastěji se jedná o manželství, založení rodiny a děti, péče o rodinu a vytváření zázemí. Tento společný program, ať už jde o cokoliv, je důležitější, než se nám může zdát. Vytváří společný základ vztahu, to, bez čeho by si partneři jen obtížně život představovali.

Mnoho odborníků hovoří také o nezralosti a nedospělosti vztahů, které jsou jen věčným chozením bez závazků, bez povinností a bez společného programu. Jak snadné je zamilovat se, žít spolu tak dlouho, než se jeden druhému omrzí – a zase jít. Ačkoliv v současné době preferují tento typ soužití jak muži, tak i ženy, bývají to častěji ženy, které na přechozené vztahy také častěji doplácí.

Věková hranice pro mateřství je u ženy víceméně jasně dána, pokud nevyužije onoho správného okamžiku, může se snadno stát, že muž, se kterým mohla kdysi založit rodinu a užívat si výborných vztahů, náhle necítí nic, co by jej k ženě poutalo. A tak – ačkoliv není vlastně žádný zřejmý důvod, nic zásadního se mezi partnery nestalo, muž odchází. Prostě už to nebylo „ono“, nebylo to „takové jako dřív“. Taková bývá právě charakteristika přechozených vztahů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 42