Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spermie / foto: shutterstock

Pro rozmnožování jsou muži i ženy zbyteční

Lidská vajíčka i spermie už se dají vytvořit i uměle, zní závěr nejnovějšího výzkumu, který by do budoucna mohl změnit tvář rodičovství.

Opravdový objev
Především to znamená skvělou šanci pro všechny páry, které za současných podmínek nemohou mít děti, jelikož jsou neplodné. Nový výzkum by se mohl postarat o to, že děti budou mít, navíc biologicky své.

Objevily se ale i námitky z opačného spektra. Podle nich jde o příliš velký zásah do koloběhu života. Takto budou moct vznikat děti na zcela umělé bázi, zatímco muži a ženy se svým rozmnožováním budou vytlačeni na vedlejší kolej.

Výzkum financovaný americkou vládou si podle všeho až příliš pohrává se základními kameny života, což může být snadno zneužitelné.

Jako vedlejší produkt výzkumu se objevil také příslib do blízké budoucnosti v podobě zázračné pilulky, která dokáže oddálit ženskou menopauzu a umožnit tak plánování rodičovství do pokročilého věku.

Ještě si počkáme
Výzkum pochopitelně nebyl ničím jednoduchým a jen pochopení jeho jednotlivých fází vyžaduje vysokoškolský diplom z této oblasti.

Nicméně se dá říct, že se vědcům podařilo přesvědčit určité buňky, aby se staly vajíčky a spermiemi. Je k tomu zapotřebí ten správný koktejl chemikálií a vitamínů.

Ačkoliv je teoreticky takřka vše hotovo a připraveno, těžko se dá očekávat, že zítra nabídnou lékaři neplodným párům možnost alternativního otěhotnění.

Než bude celá záležitost uvedena do praxe, uplyne jistě několik let. V jejich průběhu se navíc mohou objevit komplikace, případně se prosadí přístup, aby se lékařství touto cestou nepouštělo.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 144