Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Jak si omotat partnera kolem prstu

Zaručené triky, jak s partnerem či partnerkou vycházet naprosto bez problémů, vám neprozradíme. Všichni ale mají po letech strávených v partnerských vztazích šikovné tipy, jak vybruslit z konfliktních a problematických momentů.

Slovně neútočit
Janka (36): „I když mám velkou chuť říct něco vulgárního, neudělám to. Rozpoutalo by to zbytečnou hádku.“

Silná slova vzbuzují v tom druhém chuť se bránit a oplácet stejnou mincí. V některých chvílích se jim zkrátka neubráníme nebo jsou náhle vyslovena, aniž bychom chtěli. Je však dobré cíleně se zaměřit na eliminování vulgarit a nadávek. Konflikt se náhle začne točit jen kolem řečeného a k jádru věci, natož pak ke konstruktivnímu řešení, se již budete dostávat jen velmi obtížně.

Místo ty, já
Petr (27): „Snažím se místo napadání a zdůrazňování, co má přítelkyně udělala špatně, spíš říct, jak jsem se v ten moment cítil já.“

I když je to velmi obtížné ve chvíli, kdy chcete druhému něco vytknout, mluvit místo o něm raději o sobě - zkuste to. Partner, který je vámi osočován a kritizován, bude mít tendenci se bránit. Konflikt tak může být řešen o mnoho úspěšněji, budete-li hovořit o sobě a svých pocitech.

Mezi asertivními technikami je tato nazývána jako technika „otevření se“. Místo nadávek klidným hlasem vysvětlíte, že vás mrzelo, jak se vám druhý zachoval, že vás to trápí nebo vás to pěkně naštvalo. Partnera tím stavíte na svou vlastní stranu, nestojíte tak v opozici.

Ptejte se
Aleš (43): „Se svou první ženou jsem byl schopný se třeba čtrnáct dní vůbec nebavit, když mě naštvala. Své druhé manželky se pokaždé raději ptám, když se má strhnout k hádce, co je tedy špatně a co bychom podle ní měli udělat. Neuzavírám se již tolik do sebe.“

Ve chvíli, kdy na vás druhý útočí, protože se mu něco nelíbí, se nemusíte hned stavět do obranných nebo útočných pozic. Vy přece ze všeho nejdříve chcete pochopit, o co vlastně tomu druhému jde. Je také docela dobře možné, že problém, kvůli kterému byste byli schopni se do krve pohádat, má i nějaké jiné řešení. Nebo jde o problém zástupný, který má co do činění s nějakým skrytým. To vše musíte zjistit, staňte se na chvíli obyčejným tazatelem místo hádajícího se partnera.

Hovořit o konkrétním chování
Nina (31): „Vždycky jsem na Romanovi nesnášela, jak pokaždé, když se stala nějaká banalita, všechno hned generalizoval. Já jednou nestihla utřít kuchyňskou linku nebo uklidit věci na stole a už jsem byla nepořádná.“

Takové jednání jistě dokáže naštvat. Partner, který má mnoho pozitivních vlastností, je náhle zařazen do nějaké škatulky, ze které se mu bude jen obtížně opět vystupovat. Dost dobře možné je také to, že náhle rezignuje a bude inklinovat k chování, jaké mu přičítáte. Raději vždy označte to pozitivní, co na partnerovi vidíte. Pozitivní motivace dokáže být vždy silnější, leckdy umí vykouzlit dobrou vlastnost dokonce i tam, kde není. Negativní kritizujte jen pro onen daný okamžik.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 64