Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mladá láska / foto: Shutterstock

První sex, na který nezapomenete I.

Podobal se váš první sex spíše noční můře, nebo vzpomínáte na první milování jako na příjemný zážitek?

První sexuální zkušenost...
...někteří ji uvážlivě plánovali, jiní se snažili vyrovnat ostatním, o kterých věděli, že to už mají za sebou. Jiní vnímají svůj první sex jako krásný zážitek, ostatní by na něj nejraději zapomněli, někteří si již podrobnosti ani nevybavují.

Přestože psychologové úlohu prvního sexuálního zážitku nepřeceňují, může ovlivnit vývoj dalšího sexuálního života, pohled na sex i jeho kvalitu. Zatímco spolehlivý návod, jak zažít nezapomenutelné první milování není, některé případy mohou náš přístup k sexu negativně ovlivnit.

Ani příliš brzy, ani pozdě
Začátek sexuálního života je dobré neuspěchat, ale zároveň ani neoddalovat. Ať již totiž začneme příliš brzy, nebo naopak pozdě, mohou se objevit problémy a sexuální dysfunkce. Jako vodítko pro optimální dobu, jakou zvolit pro první milování, je možné vzít v úvahu průměrný věk, v jakém se páry v Evropě poprvé milují. Pohybuje se u žen i u mužů mezi 17 a 18 lety, přičemž ženy přicházejí o panenství průměrně dříve, než je tomu u mužů.

Odkládání sexu i brzký začátek jsou rizikové
Přestože na základě nejrůznějších odborných studií nelze spolehlivě říct, že by vždy musel brzký začátek sexuálního života znamenat další problémy, například studie realizovaná na Kolumbijské univerzitě poukazuje na to, že příliš brzké zahájení sexuálního života ovlivňuje více ženy, s pozdní sexuální zkušeností mají z dlouhodobého hlediska problémy především muži.

Vědci, kteří zkoumali klinická data sesbíraná od roku 1996, také zjistili, že lidé, kteří začali se sexem příliš brzo, tedy v období časné puberty, mají větší tendence k promiskuitnímu chování, trpí častěji pohlavně přenosnými chorobami a častěji se milují pod vlivem alkoholu nebo drog.

U mužů jsou rizika výraznější
Výsledky dalších výzkumů zase dokazují, že lidé, kteří začnou sexuálně žít až po svých dvacátých narozeninách, trpí mnohem častěji sexuálními dysfunkcemi. Tento problém se týká především mužů, kteří přijdou o panictví později než v jednadvaceti letech, mají potíže se vzrušením a dosažením orgasmu.

Ačkoli vědci zatím nevědí, proč přesně to tak je, upozorňují na to, že rozsah problémů vyplývajících z pozdního začátku sexuálního života je srovnatelný s těmi, které souvisí s jeho příliš brzkým začátkem.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 178