Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Miliony párátek v akci. A vznikla tahle nádhera!

Jeho obličej je obrazem čisté koncentrace, když s neuvěřitelnou opatrností dokončuje kambodžský chrám Angor Wat.

Šest let i milionů
Koncentrace je něčím, co Stanu Munrovi jednoznačně nechybí. Vždyť strávil zhruba šest roků skutečně mravenčí prací – z párátek vytvářel světové pamětihodnosti. A těch párátek potřeboval na šest milionů!

Někdejší televizní moderátor spotřeboval také 170 litrů lepidla. Jinak by mu monumenty typu Big Benu, Vatikánu nebo Tadž Mahálu nedržely při sobě.

magazin.cz

Jednotlivé výtvory potřebují různou míru práce. Na některé stačilo pár dní, jiné vyžadovaly půl roku.

Většina z tohoto času jde přitom do výzkumu. Stan Munro si stahuje technické plánky nebo satelitní obrázky z internetu. Svůj architektonický návrh jim pak přizpůsobuje.

magazin.cz

Pořádná piplačka
Stanovy stavby jsou v drtivé většině případů duté, jen s několika strukturálními podpěrami. Párátka si vášnivý stavitel kupuje v obyčejném obchodě. Větší modely jsou složeny z několika větších kusů. To proto, aby se daly lépe transportovat.

Munroovo stavitelství začínalo jako koníček na škole. Později se z něj ale stalo hlavní zaměstnání. Stan Munro je dnes považován za umělce, který svá párátková města prodává muzeím či soukromým subjektům po celém světě.

magazin.cz

Stavitel samozřejmě nekončí a chce tvořit dále. Ostatně, lidstvo za dobu své existence vytvořilo spoustu úctyhodných staveb, které si zaslouží svou párátkovou formu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 276