Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Relax / foto: shutterstock

Láska nefunguje? Žijte sami za sebe!

Ne vždy bývá partnerství procházkou růžovým sadem. Často žijeme v partnerském vztahu, který nás spíše vyčerpává, než by byl pro nás zdrojem radosti. Máte vůbec na to, abyste náročný vztah ustála?

Umíte být spokojená i v problematickém partnerství?
Ještě před tím, než žena učiní definitivní rozhodnutí, zda s partnerem v náročném partnerském vztahu zůstat, či ne, měla by si sama zrekapitulovat jednotlivé stránky svého života a životního stylu. To aby zjistila, zda je dostatečně silná a psychicky odolná na vztah, který jí žádnou radost nepřináší, nebo přináší jen minimální. Nejdříve by se měla zaměřit na to, co ji v jejím životě těší. Je v jejím životě dostatek věcí, které ji plně uspokojují a naplňují, když její partner tuto roli neplní a plnit nebude?

Důležité je, aby vás ostatní složky vašeho života naplňovaly
Za druhou nejpodstatnější záležitost vedle vztahů většina lidí považuje zaměstnání. Spokojenost v zaměstnání, pocity naplnění, děláme-li to, co nás baví, jsou skutečně nenahraditelné. Pokud je žena schopna ohodnotit svou spokojenost v práci alespoň známkou dvě, je velmi pravděpodobné, že zvolila to, co ji baví.

Důležitý je také čas pro sebe. Celé řadě žen trvá poměrně dlouho, než pochopí, že nemá smysl stále očekávat od svého partnera, že se jim bude konečně věnovat, či ho přímo nutit ke společným aktivitám nebo dovoleným, což stejně nevede k žádným výsledkům.

Žít s ním, ale vedle něj
Nejvhodnějším řešením je začít žít život s partnerem„vedle něj“. Víte, že tvoříte pár, trávíte společně nějaký čas, občas spolu někam zajdete – ovšem jestliže ne, nic se neděje. Jestliže váš problematický partner trvá na výhradně svých aktivitách či odmítá rodinné dovolené a podobně, vy máte své aktivity, které vás baví.

Na druhou stranu tento proces vyrovnání se se současnou situací a umění s chutí trávit čas víceméně bez partnera, musí být autentický. Musíte skutečně sama cítit, že vám to takto vyhovuje. Cokoliv, do čeho byste se v tomto případě nutila, plodí jen vnitřní stresy a neurózy, výčitky a skrytou zášť.

Přátelé, rodina a koníčky pomohou kompenzovat nezájem partnera
Máte dostatek dobrých přátel? Najdou se ve vašem okolí kamarádky, které budou ochotny s vámi chodit sportovat, za koníčky či jezdit na dovolenou, jestliže váš partner o to mít zájem nebude? Pěstujte si nejen své koníčky a záliby, ale i přátele.

Často až s příchodem problémů v partnerském vztahu zjišťujeme, že jsme kdysi kvůli partnerovi téměř opustili svůj původní životní styl – a sním i celou řadu přátel. Vraťte se proto ke známým, se kterými jste navštěvovala jazykové kurzy, pravidelně hrávala volejbal nebo kamarádkám ze školy.

Zdraví je na prvním místě
Tím nejpodstatnějším, na co ale často zapomínáme, bývá také zdravotní stav. Cítíte se v poslední době dobře? Nemáte žádné dlouhodobé zdravotní problémy? K soběstačnosti a nezávislosti na partnerovi musíte být nejen klidná a silná, ale i zdravá.

Se zdravotními problémy se vám bude v neúspěšném vztahu bojovat mnohem hůře. A to i přesto, že jste onou zapřisáhlou optimistkou. Tak co, jak je tomu s vaším pověstným optimismem? Je vaše láhev z poloviny plná, nebo poloprázdná?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 100