Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Jak ustát rozchod a znovu žít

Rozpadl se vám dlouholetý vztah, to nejhorší již sice máte za sebou, ale stále ještě cítíte, že nežijete naplno jako dříve. Rány po rozchodu se hojí dlouho, křivdy a výčitky v sobě leckdy nosíme již doživotně.

Nic není hned
Definitivní odpoutání se od myšlenek na ex-partnera a vztahu, který již skončil, není vůbec snadné. Se ztrátou partnerského vztahu se často vyrovnáváme i několik let, pokud se jednalo o dlouhodobý vztah, do kterého jsme vkládali mnoho nadějí a energie. Přestože přechodným obdobím vyrovnávání se se ztrátou musí projít každý, jednou je čas říci ano novému životu a změně.

Poradit vám může odborník
Psychologové se shodují na tom, že po určitý čas je dokonce vhodné nenavazovat nové vztahy a vyrovnat se vnitřně se ztrátou blízké osoby. Přechodné období nám umožní vlastní vnitřní bilanci, zhodnocení stávajícího stavu a přinese novou zkušenost. Proto bychom měli využít období po rozchodu spíše k vlastní sebereflexi než k horečnému vyhledávání nových partnerů.

Období smutku a zklamání bývá u každého jinak dlouhé
Každý se s ukončením životního vztahu vyrovnává po svém, každému také trvá jinak dlouho dobu, než se mu podaří definitivně uzavřít jednu periodu svého života a postavit se opět na startovní čáru. Někdo se může cítit vyrovnaný se situací po uplynutí pár týdnů, jinému to bude trvat pár měsíců nebo dokonce let. Někteří zase mohou podlehnout falešnému pocitu, že si již záležitost vnitřně vyřešili, ale ve skutečnosti je bude traumatizovat mnohem delší dobu.

Přijmout změnu
Ať už byl rozchod s bývalým partnerem pro nás jakkoliv nepříjemný, ať už jsme se vyrovnávali s novou životní situací jakkoli dlouho, zákonitě přijde okamžik, kdy je již potřeba přijmout novou situaci a dát prostor ve svém životě změně. Život sám o sobě přináší celou řadu změn, na nás už je jen umět tyto změny přijímat, akceptovat je a vyrovnávat se s nimi.

Čas vám pomůže přizpůsobit se nové situaci
Často nás tak paradoxně může zánik jednoho vztahu přivést k životu mnohem plnohodnotnějšímu a více naplněnému, než bychom si vůbec troufali, kdy očekávat. Každý člověk je uzpůsoben ke změně, charakteristickou vlastností živých jedinců na této planetě je adaptace. Stačí tedy dát prostor nové energii, která se objeví, jakmile se vaše nitro vyrovná se ztrátou původního vztahu. Nechte pak sám sebe dozrát k dalšímu vztahu a nesnažte se jej urychlit.

Využijte čas po rozchodu pro sebe
Naopak zkuste období po rozchodu využít k návratu k sobě sama, k aktivitám, které jste kdysi měli rádi, ale kvůli partnerovi s nimi přestali, nebo vám na ně nezbýval čas. Vyhledejte své bývalé přátele, najděte si nové. Nesnažte se násilně do svého života přivést nového partnera, ale vyrovnejte se nejdříve s novou situací a ve chvíli, kdy ucítíte, že již jsou následky rozchodu za vámi, teprve dejte impuls k novému vztahu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 199