Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Důvody, proč se přiznat k nevěře

Takže jste podváděli. To vás zrovna nešlechtí, ale už se stalo. Je hotovo a nic s tím neuděláte.

Teď jde o to, jak se zachováte – zda se přiznáte, nebo budete zapírat. První reakcí obvykle je zamést stopy a dělat všechno pro to, aby nevěra nevyplula na povrch.

Jenže, není přece jen lepší se přiznat a mít pokoj? Může se stát, že přítelkyni ztratíte, ale tady se zkrátka volí mezi špatnou a ještě horší možností.

Uslyší to od vás
Jde jistě o velice nepříjemnou zprávu pro její uši a s největší pravděpodobností ji nepřijme jen tak. Ale pakliže se přiznáte, uslyší to od vás, včetně slov pokání, omluvy a ujištění, že už se to nebude opakovat. Jinak riskujete, že se to dozví od někoho jiného. Pak nejenže jste byli nevěrní, ale navíc jste lhali. Navíc: správný muž nese důsledky svých činů, a když už zakolísal, má se snažit o nápravu.

Chcete, aby to fungovalo
Velice pádným důvodem, proč se přiznat, je snaha o nápravu věcí a návrat před onu nepříjemnou záležitost. Na všem románku vám vůbec nezáleží, naopak chcete zachránit svůj vztah. Jedinou správnou věcí v takové chvíli je doznat se ke svým hříchům a prosit za odpuštění. Jinak bude váš vztah postaven na lži a nejistotě, takže s velkou pravděpodobností dříve či později stejně skončí.

Záleží vám na ní

Asi je nějaký důvod, proč máte s partnerkou vztah. Pravděpodobně vám na ní záleží více než na kom jiném. Vy jste udělali chybu a vyspali se s někým jiným. Ona chybu neudělala a nezaslouží si, aby za ní pykala ze všech nejvíce. Má mít šanci rozhodnout se na základě nových okolností. Možná zjistíte, že vás miluje více, než jste si mysleli.

Nechcete udělat další chybu
Jednu chybu už jste udělali a bude problém ji odčinit. Jenže, když to neřeknete, je to chyba druhá, kterou už neodčiníte tuplem. Zapírání a lži věci jen zhorší, a když se o nevěře přítelkyně nakonec dozví, jak by mohla začít věřit náhlým slibům o tom, že už se to nikdy nestane, když jste ani nebyli schopní se přiznat?

Nechcete žít v paranoie
Říkat lži je docela jednoduché. Ale žít ve lži, to už je hodně těžké a možná si ani nedovedete představit, jak náročné pro psychiku to může být. Když se rozhodnete nepřiznat se, budete v neustálé nejistotě. Začnete být paranoidní a časem zralí na blázinec. Lepší je rovnou vymést kostlivce ze skříně a pokusit se začít znovu s čistým štítem, i kdyby to mělo být s někým jiným.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 423