Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Kdy dojdou chlapům spermie?

Zatímco dřív to mezi pohlavími bylo co se týče neplodnosti takříkajíc fifty-fifty, teď už s neplodností mají mnohem větší problémy muži a bude hůř.

Odborníci bijí na poplach, pokud počet spermií bude dále klesat tímto tempem, za 50 let už se bílí muži nebudou moci rozmnožovat vůbec. Čekají náš černé trhy se spermiemi? Budou se plodní muži pronajímat za milióny?

Aby si jednou muži zajistili potomstvo, jako mladí si budou muset zamrazit spermie, protože jim velmi brzy dojdou. Možná to bude moci být i součástí předmanželské smlouvy: „Tam a tam v tom a tom ústavu si muž nechá zamrazit takový a takový počet spermií, který využije výhradně pro oplodňování své vlastní manželky.“

Za posledních 70 let jsme na šestině spermií
To není vtip. Spermie budou nad zlato a možná i nad sůl. Je jich čím dál míň a jsou stále méně kvalitní. Zatímco před 70 lety měl průměrný muž v 1 mm ejakulátu 120 000 000 spermií, v 50. letech už to bylo jen 73 000 000, v 70. letech 54 000 000. Dnes už mohou být muži šťastni i za 20 000 000 pohyblivých spermií.

Karel P., Praha, 30 let: “Nedařilo se nám počít s manželkou dítě, šli jsme na vyšetření, a když zjistili, že mám v jednom mililitru ejakulátu 170 000 000 spermií, sestry se na mě chodily dívat jako na přírodní úkaz. I žena se mnou chlubila, jako bych vyhrál ve sportce.“

Neplodnost mužské ego nese těžce
Ne každý ale má tak tuhý kořínek jako Karel a zatímco ženy jsou na problémy s početím víc připraveny a nesou ho trochu lépe, u mužů trpí zejména jejich ego.

Všichni kolem sebe máme hromadu známých, kteří nemohou mít děti a vězte, že pokud vám nechtějí odhalit pravou příčinu jejich neúspěchu, bývá za tím většinou problém chlapa, který to nechce nikomu říct.

„I když člověku pořád říkají, ať si to tak nebere, že se to nakonec povede, stejně je vám ouvej a nesete to špatně. Jako neúspěch, osobní prohru,“ popisuje své pocity Petr K. z Českých Budějovic.

"Se ženou se nám nedařilo skoro dva roky, byli jsme z toho oba zoufalí, i když jsme si to nechtěli přiznat a tvářili jsme se, jako že nic. Nakonec jsme se dohodli, že už s tím chceme něco dělat, podstoupili jsme všechna možná vyšetření a zjistili jsme, kde je chyba. Tentokrát byla v manželce, léčí se a už jsme ve 4. měsíci těhotenství, takže se to nakonec díky bohu povedlo.“

Co neplodnost způsobuje?
Proč neplodných mužů přibývá? Mohou za to hodně pohlavní infekce jako jsou například chlamydie, dále nezdravý styl života, sedavé zaměstnání, notebooky v klíně, které spermie zahřívají a znehodnocují, a další a další faktory. V neposlední řadě mužům škodí i nejrůznější pesticidy a ftaláty.

Andrea K., Kladno, 35 let: „Myslím si, že muži se na mateřství nijak nepřipravují a mají pocit, že to prostě přijde samo, že je to spíš na ženě, ale zatímco třeba já jsem se na těhotenství chystala poctivě dva roky tak, že jsem přestala kouřit, začala zdravěji jíst, našla jsem si klidnější zaměstnání, které mě nestresuje, více se hýbu. Přesto mi početí trvalo pěkně dlouho a nebylo to bez obtíží. Neznám ale jediného muže, který by se na to taky jako já nějak speciálně chystal.“

A ještě dodává: „Berou to jako samozřejmost. Ale evidentně to samozřejmost není. Nechápu, proč to lidé berou tak na lehkou váhu. Vždyť, když chceme jít studovat, tak se před tím učíme, když jedeme na dovolenou, necháme se naočkovat, nakoupíme mapy, prostě na všechno se chystáme, ale tak složitou a nesamozřejmou věc jako mateřství bereme jako odpolední vycházku do přírody. Pak se holt mnozí diví, když to nejde tak lehce."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 408