Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Reklama na kondomy, která šokuje věřící

V Rakousku se teď lidé pohoršují nad novou kampaní proti AIDS. Na reklamách na kondomy, které mají lidi proti této smrtelné nemoci chránit, je totiž anděl, který šmíruje souložící páry.

Už to opakujeme po kolikáté, ale prostě je to tak, že když chce dnes někdo zaujmout, musí volit těžší kalibry, než jaké mu stačily dřív. Obyčejný obrázek kondomu by asi v osvětě a ochraně proti AIDS nestačil. V sousedním Rakousku ale zvolili možná trochu příliš drsný model. Věřící celého světa jsou v šoku.

magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz

Na druhou stranu, vždyť andělé strážní by při nás měli stát a pokud na ně někdo věří, kdy jindy je lidé potřebují spíš než při sexu. Vždyť kromě AIDS existuje tolik různých nemocí, často i smrtelných. Tahle reklama chce asi říct, že kondom může být váš anděl strážný. Že pokud budete souložit s kondomem, nemůže se vám stát nic špatného.

magazin.cz

Anděl šmírující dva homosexuály při sexu
Ale andělé coby voyaeři? Není to už trochu moc? Navíc šmírují třeba homosexuální pár nebo lidi souložící někde v lese. Tyhle reklamní fotky jsou součástí kampaně nazvané „AIDS Hilfe Vien“, kampaň chce pomáhat šířit osvětu ve Vídni, ve které podobně jako v mnoha jiných velkých evropských městech roste počet nakažených virem HIV. Reklamu vyrobila agentura PKP a použila fotografie Olivera Gasta.

Historie KONDOMU
Slovo kondom vzniklo z anglického slova „condom“ a často je původ tohoto slova spojován s doktorem jménem Condom nebo Quondam, což byl osobní lékař Karla II., anglického krále. Tento lékař prý vyráběl první kondomy, byly určeny pro samotného panovníka. Ale vzhledem k tomu, že kromě vlastních potomků přivedl král na svět i 14 nelegitimních dětí, dá se předpokládat, že tyto první kondomy nebyly nejkvalitnější.

První kondomy byly vyrobeny z tkaných látek, ovčích střev nebo jiných zvířecích blan. Třeba alergici podobné kondomy používají dodnes, Ale oproti syntetickým kondomům moderní doby tyhle staré nechrání lidi tolik před přenosnými chorobami ani před početím. Ve velkém se kondomy začaly vyrábět v 19.století. Až do 30.let 20.století byly drahé, ale zase na vícero použití. Pak na svět přišel latex, který si dnes už snad kromě řady rozvojových zemí může dovolit každý.

Kondom a AIDS
Proti smrtelné nemoci AIDS je kondom stále ještě velice účinnou zbraní. Nemoc, která se poprvé objevila v roce 1981, dodnes napadla desítky milionů lidí a účinný lék na její zastavení dosud neexistuje.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1 234