Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Suvenýr z dovolené? Často HIV!

Vědci mapovali rozšíření viru HIV po celé Evropě a došli k zajímavému závěru – obviňovat můžeme nezodpovědné cestovatele.

Virus nezná hranic
Byly analyzovány vzorky ze sedmnácti evropských zemí, s cílem nabýt znalost o cestách, jakými se obávaný vir ústící v nemoc AIDS pohybuje.

Ukázalo se přitom, že těmi největšími exportéry viru jsou středomořské státy, které má většina Evropanů spojené s každoroční rekreací. Jedná se o Španělsko, Řecko, Srbsko a Portugalsko.

Zjevně sem lidé nejezdí jen na povalování se po plážích, ale i za vzrušivějším dobrodružstvím, díky kterému si však z dovolené odvážejí velmi nepříjemný suvenýr v podobě HIV viru.

Nevázaná atmosféra
Dost možná je k nevázaným hrátkám zláká letní atmosféra, v níž se snáze zapomíná na důležité poučky z domova.

Velká Británie, Švédsko, Norsko, Nizozemsko nebo Švýcarsko se řadí do škatulky importérů i exportérů, zatímco Rakousko, Belgie, Německo nebo Dánsko virus ze všeho nejvíce dovážejí. V Polsku se potom HIV šíří zejména uvnitř státu infikovanými injekčními stříkačkami drogových konzumentů.

Pakliže se chystáte na letní dovolenou k moři, nezapomeňte si přibalit nějaký ten balíček kondomů. Mohou vám zachránit zdraví.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 175