Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Holky, čichejte! Zjistíte, zda chce sex

Tělesný pach napovídá více, než jen kdy jsme se naposledy sprchovali. Obsahuje důležité biologické informace a zvláště pro ženy je důležitým vodítkem při výběru partnera.

"Je dost těžké zamaskovat tělesný pach tak, aby si ho žena nevšimla. Muži na pachy tak vnímaví nejsou," říká Charles Wysocki z Monellova střediska chemických smyslů ve Filadelfii.
Vědci se domnívají, že zvláště ženy dobře vnímají pach potu v podpaží, protože jim to pomáhá ve výběru partnera.

Wysocki a jeho tým žádali ženy a muže, aby hodnotili sílu pachu vzorků potu z podpaží, které pocházely od příslušníků obou pohlaví.

Z výsledků vyplynulo, že ženy se mnohem méně než muži daly zmást přítomností dalších pachů či vůní, například deodorantů.

"Naše studie ukazuje, že lidský pot obsahuje informace, které jsou zvláště důležité pro ženy. Právě proto je asi tak těžké zamaskovat pach potu před ženou," dodal Wysocki.

Nos pozná vzrušení

Jak uvádí server Livescience, dřívější výzkum ukázal, že ženy umějí z potu poznat, zda o ně má muž zájem. Ženské mozky prostě jinak reagují na pot muže, který je sexuálně vzrušen.

I muži užívají nos k výběru partnerky. Z potu ženy jsou schopni odhadnout, kdy je žena v plodných dnech měsíčního cyklu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 340