Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jak vycvičit draka / foto: Bontonfilm

Zničit nebo vycvičit draka? To je otázka

Překvapivě příjemný dětský film, který rozhodně není na draka.

Při posuzování filmů by se mohlo postupovat podle jednoduché rovnice – čím víc rozměrů, tím větší nuda. Na jeden dobrý film ve 3D připadá tak pět katastrof, které se snaží pomocí brýlí předstírat zábavnost, podle hesla „je to kravina, ale jako živá!“.

Takže člověk se naučil přistupovat k 3D bijákům velmi opatrně. A zvláště k těm animovaným (zranění způsobená Cestou na Měsíc se ještě nestačila zahojit), takže jsem od dračího výcviku nic nečekal... a možná i proto jsem byl tak nadšený.

magazin.cz

Draci v roli krys?
Příběh se odehrává v minulosti, ve vikingské vesnici, kde mají trochu atypickou škodnou. Draky. Každý z vikingů je tudíž od mládí vychovávaný k tomu, aby s těmihle potvorami bojoval. Až (hádáte správně) na hlavního hrdinu. Ten je neduživý a v boji je nebezpečný hlavně svým kolegům. Dokud nenarazí na zraněného draka a nezačne s ním kamarádit.

magazin.cz

Přátelé z nouze
Oukej, příběh není zrovna nejoriginálnější, ale to zase tak nevadí. I z příběhu vylouhovaného jako pytlík čaje ve skotské domácnosti se dá ještě něco vymáčknout. Občas se nad ním stačí jen zamyslet.

A tak místo aby se tvůrci každou minutu pokoušeli o nějaký prdící fór, jdou na to přes postavy, věrohodnost a napětí. Sbližování s drakem není vůbec snadné a zpočátku funguje čistě na bázi vzájemné prospěšnosti (trochu to připomíná starý film Můj nepřítel).

Konflikt vikingské vesnice a „kámoše draků“ není postavený jako ekologická agitka – draci jsou opravdu nebezpečná zvěř a spíš než o souboj ideologií jde o souboj přístupů. I vztah mezi hrdinou a jeho otcem je přesvědčivě nejednoznačný. Vůbec má každá z postav v příběhu svou roli, hrdina je sympaťák, vtipy jsou skromně dávkované a fungují a draci se brzo budou vyjímat na poličkách většiny malých diváků. A ve chvíli, kdy převáží dobrodružná část příběhu, dojde i na několik opravdu nádherných záběrů.

magazin.cz

Draci na úrovni
Ne, není to ten nejoriginálnější film a nemá ani myšlenkový přesah, který by ho zařadil po bok filmů z Pixaru. Ale je to dobře odvyprávěný klasický příběh, který správně mixuje napětí, humor a dojetí... a je to snad první dětský film, ve kterém musí hrdina za své vítězství zaplatit a něco mu obětovat.

Takže vezměte své dítě (nebo cizí, pokud se nebude moc bránit) a vyražte na draky!

JAK VYCVIČIT DRAKA, How to Train Your Dragon, USA 2010, 97 min., Režie: Dean DeBlois, Chris Sanders, Hrají: (ale pouze v originále, takže si to neužijete): Gerard Butler, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, Kristen Wiig


Hodnocení: 8/10
V kinech od 1. dubna 2010

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 17