Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Imaginarium dr. Parnasse / foto: HCE

Imaginarium: Heath Ledger svého Jokera netrumfnul, ale..

U některých lidí ani nezáleží na kvalitě filmu... pro ně je dost velký úspěch už jen to, že dokáží film dokončit. Vezměte si kupříkladu Terryho Gilliama, režiséra, pro kterého jsou katastrofy denní chleba.

A za dost z nich si může sám. Pokud budete brát Imaginarium dr. Parnasse jako vstupenku do jeho hlavy, pochopíte, že pro Gilliama není lehké dorazit k cílové čáře bez toho, aby cestou nezabloudil a neskončil ve stánku s burskými oříšky. Skoro se všemi svými filmy měl problémy, někdy s producenty, někdy s herci, někdy se štábem, někdy s penězi a většinou s tím vším dohromady. Ostatně, co chtít od člověka, který měl natočit krátký filmeček do snímku Monty Pythonův smysl života a spotřeboval na něj peníze určené na celý film?

Ale když se k té cílové čáře přece jen dostane, tak to stojí za to: Brazil, Dobrodružství Barona Prášila, Král rybář... a koneckonců ani 12 opic, Žvahlav, Zloději času a Strach a hnus v Las Vegas. A po bezkrevném komerčním úkroku jménem Kletba bratří Grimmů a po fest umělecké revoltě Krajina přílivu je Imaginarium návrat ke starému dobrému Gilliamovi. Není to ten nejlepší návrat, ale je to návrat.

magazin.cz

Temné světy fantazie
Podobně jako většina Gilliamových filmů, je i Imaginarium o souboji světa fantazie se světem reality. Soubojem, který je důležité vést, ale který se dá vyhrát jen za cenu velkých obětí... někdy i vlastního života.

A i když je to Gilliamovo obvyklé téma, tentokrát se zdá, že mu svět fantazie ztemněl, a už není tak úplně jasné, jestli je lepší fantaskní svět nebo elegantní byt na předměstí. Fantazie tu už není jen prostředek záchrany, ale i ničení. Ano, na rozdíl od ostatních tvůrců, u kterých barvitost znamená obvykle i laskavost, je v Gilliamových snímcích přítomná temnota, rozklad a smrt... ale tady je to mnohem silnější než v jeho starších filmech. Že by osobní skepse?

Imaginarium se točí kolem potulné společnosti, jejíž principál (nebo guru, těžko říct), pouští lidi zrcadlem do světa své (a jejich) fantazie, bojuje s ďáblem (asi) o duše a v mezičase navíc uzavře sázku o duši své dcery. K výhře mu má pomoct oběšenec nalezený pod mostem (ještě stále trochu dýchající), jehož hraje (dnes už nedýchající) Heath Ledger. Začíná souboj ve světě představ doktora Parnasse – a hlavní problém filmu.

magazin.cz

Hra bez pravidel
Zatímco scény ukotvené v realitě fungují, jakmile se projde zrcadlem, nastane chaos. Je těžké říct, jestli je to tím, že během natáčení Heath Ledger umřel, takže se musel scénář upravovat, nebo tím, že je Gilliam prostě umělec a řídí se heslem „Nemyslím si, že by filmy měly dávat smysl“ - ale celé dění kolem sázky moc nefunguje.

Na začátku se zdají pravidla jasná: mizera dostane na výběr mezi těžkým šplháním do výšin a hospodou a vstupem do hospody se odsoudí k zatracení. Jenže pak už jsou jednotlivé volby téměř totožné a někdy je ta „dobrá“ možnost amorálnější než ta „zlá“. Že by to tedy nebylo o dobru a o zlu, ale o souboji fantazií, o tom, kdo nabídne víc? Čistě souboj dvou sekt?

Je ale těžké být napnutý při klání, když se celou dobu marně snažíte pochopit pravidla, proč se tohle může a tohle ne, proč se na konci udělá něco, co se mohlo udělat hned od začátku... a navíc se pak většina souboje odehraje během pár vteřin a teprve finále je trochu rozehrané.

Zatímco u filmů Davida Lynche člověk obvykle tuší nějakou vnitřní logiku, tak tady se marně snaží najít řád, podle kterého funguje svět za zrcadlem, a zmocňuje se ho tušení, že se tam Gilliam prostě jen snažil dostat co nejvíc svých snových nápadů.

magazin.cz

Před a za zrcadlem
Před zrcadlem příběh funguje lépe, dokáže překvapit, rozesmát i dojmout, je správně klikatý a občas se i logicky sepne. Heath Ledger sice svého Jokera netrumfnul, ale role mu sedne... a stejně tak jeho zrcadlovým protějškům, kterými jsou Johnny Depp, Jude Law a především Colin Farrell. A samozřejmě, musím vypíchnout Lily Cole, která je velmi lolitkovsky sexy (na to si vůbec Gilliam dost potrpí), a Toma Waitse coby pokušitele s buřinkou. Christopher Plummer coby dr. Parnassus je už trochu v jejich stínu.

Imaginarium je nejhorší z Gilliamových skvělých filmů... a nejlepší z jeho špatných. Ano, chvílemi ztrácí dech a někdy se až příliš utápí ve své imaginaci na úkor příběhu, ale pořád je to Terry Gilliam a pořád stojí za to do jeho mozku vstoupit. I když se v něm můžete ztratit.

Nebo možná právě proto.

magazin.cz

IMAGINARIUM DR. PARNASSE, The Imaginarium of dr. Parnass, Francie, Kanada, USA 2010, 122 min., Režie: Terry Gillam. Hrají: Heath Ledger, Johnny Depp, Jude Law, Colin Farrell, Lily Cole.

Hodnocení: 7/10
V kinech od 21.1. 2010


Podívejte se na trailer:


Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 29