Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fell 1: Kruté město / foto: Crew

Opravdu hodně krutý komiks

Město, které tak trochu připomíná les ze Záhady Blair Witch nebo třeba Silent Hill.

Hříchu je v něm tolik, že by i Sin City mohlo závidět, a takových úchylů, jako byl ten z filmu Sedm, tu je nepočítaně. Tak to je Snowtown, Kruté město tam za mostem, kde se střílí po kamionech, které sem vezou jídlo a zásoby…

Do téhle aglomerační pustiny, kde je slovo vražda vyslovováno stejně často jako nezaměstnaný, je jednoho dne přeložen detektiv Richard Fell. Blonďák s jiskrou v oku a skvělými výsledky. Pan správňák. Pan dokonalý. Ale i on, stejně jako všichni ostatní obyvatelé Snowtownu, má co skrývat. Jde o to, kdo objeví slabé stránky toho druhého dřív a vyhraje – Fell, nebo Snowtown?

Chmurný a ošklivý krutý město

magazin.cz
Tahle série rozhodně není optimistická a radostná. Vlastně není ani usměvavá. V zásadě nebude ani vážná. Spíš bude pochmurná, depresivní a děsivá. V celé první knize není jediná nadpřirozená věc, ale stejně jako v lese čarodějnice z Blair máte pocit, že něco strašného a nelidského se skrývá hned v dalším centimetru obrázku, právě za jeho okrajem, kde se na to už kreslíř Ben Templesmith schválně vykašlal a schválně to nejděsivější nenakreslil.

Libreto má na svědomí Warren Ellis, kterého měli čeští čtenáři před nedávnem možnost „ochutnat“ v poněkud starším Transmetropolitanovi. Zatímco v něm si Ellis počínal někdy až příliš živelně, zde postavil celé vyprávění na pravém opaku.

Co sešit, to jedna vražda

Rezervovanost vyprávění je jeho hlavní devizou. Celé to působí tak civilně, až při čtení běhá mráz po zádech. Fell je blonďatý frajírek, ale během prvního sešitu si ho zamilujete. Jste jeho stejně jako všichni ti gauneři a vrazi, proti kterým stojí ve Snowtownu. Jste jeho úplně stejně, jako mu patří celý Snowtown, do kterého vás milostivě pustí, abyste mu mohli koukat přes rameno při jeho rutinní práci.

Co sešit, to jedna vražda. Co sešit, to jeden případ. V první knize je jich osm a všechny stojí za to. Od bizarní vraždy alkoholika přes vyřezávače plodů z děloh a utopence až k ujetému pedofilovi. Snowtown má co nabídnout. Turistická okružní cesta, na kterou vás vezme detektiv Fell, se vám určitě nezají. Při čtení totiž nebudete s to spolknout jediné sousto a aby byl obrázek o Fellovi celý, bylo by zřejmě ještě dobré říci, že většina příběhů je založených na skutečných případech. Celé je to vážně dost a dost… Kruté.

Warren Ellis, Ben Templesmith: Fell 1: Kruté město, vydala Crew, překlad Darek Šmíd, str., brož., 389 Kč


Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 26