Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dítě Skály – Petra Neomillnerová / foto: Brokilon

Dítě Skály – hodně drsná záležitost

Petra Neomillnerová, autorka temných fantasy a hororových románů, poslala do světa další ze svých dětí temnoty, jeho příchod oznamuje křik trpících a sténání umírajících. Ostatně, tak už to bývá…

Skála – místo, kde vás zbaví všeho a dají vám něco, co nechcete. Místo nejpřísnějších trestů a žádných odměn. Místo, kam i přes to přicházíte dobrovolně. Místo, kde se z nadaných jedinců stávají nejobávanější čarodějové.

Jedním z nich je i Alke, obávaná nekromantka v žoldu krále Johanida, bojující toho času v jeho vojsku. Ke konci tažení je však zrazena a souzena za válečné zločiny. Do zmanipulovaného procesu na poslední chvíli vstoupí představený Skály Bogmir a Alke z trestu vyplatí, tím ale rozhodně nikomu velkou radost neudělá. Nejméně ze všech Alke, protože ve Skále jsou i horší věci než jen smrt.

magazin.cz
Nic není za darmo a co tě nezabije, to tě posílí…
…takže za to mistři mágové s Alke počítají coby s plemenicí v rituálu Černé luny. Násilně počaté dítě však paradoxně místo smrti dá matce sílu postavit se Skále a osudu. Po tvrdém a krvavém souboji změní poměr sil a stane se sama představenou.

A tím to celé vlastně teprve začíná…

Dítě skály je v podstatě příběh psaný z pohledu obávané a nemilosrdné čarodějky, která díky mateřství získá zcela nový, do té doby nepoznaný pohled na svět. Je to příběh o tom, jak se vypořádat s „běžnými úkony“ denního života válečného mága s dítětem v náručí.

Jakkoli se tato kombinace, takhle řečená, zdá divná (nebo přinejmenším přitažená za vlasy), v podání Petry Neomillnerové je to fantasy román ač neobvykle postavený, přesto hodně čtivý.

Je v tom něco víc… víc sexu, víc krve…

Petra Neomillnerová, jak ji známe, maluje svoje fantasy texty tuší těch nejtmavších odstínů. Ani Dítě Skály není výjimkou. Avšak na rozdíl od dosavadních titulů je Dítě Skály i přes nesmazatelný autorčin rukopis trochu jiné.

Hlavní rozdíl je v poměru zbraní jimiž autorka dovedně vládne nad myslí čtenářovou. To, že sex bez skrupulí prostupuje texty Petry Neomillnerové všemi směry, ve všech podobách, není žádnou novinkou. Dítě Skály je však dějově na sexu v podstatě závislé. Znásilňování, S/M praktiky a další a další z mnoha podob homo i heterosexuálního „projevu k věci“ jsou popsány se samozřejmostí a naturelem autorce vlastním a útlocitným duším hrozí přinést v lepším případě trochu té srdeční arytmie.

Akce jako taková je na druhou stranu potlačena na minimum. Žánrově se tato kniha nedá úplně přesně zařadit, neboť se v ní objevují minimálně náznaky snad všech subžánrů fantasy, nikde se nezastaví na dost dlouho, aby se dala jednoznačně zaškatulkovat. I tak, a právě díky tomu, že se jedná o takhle namíchaný mix, je to zajímavá záležitost a rozhodně se nedá mluvit o průměru.

Fantasy pop-corn??? Nikoli

Dítě Skály je hodně syrová a drsná záležitost, která promlouvá ústy démonů a drásá duši na průsvitně tenké plátky. Ačkoli na obálce vyvedená navztekaná slečna slibuje obvyklou dávku fantasy popcornu pro náctileté, uvnitř je to jinak.

Dítě Skály – Petra Neomillnerová, obálka Lubomír Kupčík, vydal Brokilon 2009, brož. 320 str., cena 238 Kč.

Hodnocení 7/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 24