Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Harry Potter a Princ dvojí krve / foto: Warner Bros

Šestý Harry Potter. Pubertální

A je tu šestý Harry. Už zase o něco starší – s malým chlapečkem z prvních dílů ho spojují už jen ty brýle a jizva na hlavě.

A spolu s ním stárne a temní i jeho série. Čarodějnický vesmír už není tak černobílý, viděný očima malého dítěte. Je plný tápajících a chybujících lidí. Umírá se v něm a miluje. A Potter tady...

… no jo... co tady Potter vlastně dělá?

magazin.cz

Čarodějnická vata
Film dokáže vypíchnout kvality i slabosti knihy - neobalené slovní vatou jsou všechny vady více vidět. A tak je to i u šestého Pottera. Na filmu je krásně poznat, že tenhle díl je čistě výplň mezi pětkou a sedmičkou.

Díl, ve kterém se mají jen prokreslit charaktery, rozložit figury na hrací plán a všechno připravit na finální střetnutí. Je to ryzí oddychovka. Veškerý děj zabírá tak padesát stránek z pěti set. Je tu jediná dramatická scéna a jinak je to hlavně o tom, jak lidé chodí a povídají si, případně se koukají do minulosti, kde jsou jiní lidé a taky si povídají.

Ono je i typické i to, že v tomhle díle nejde ani o odhalení pachatele, ani o svržení diktatury, ani o vítězství v soutěži... ale čistě o to vytáhnout ze starého ješitného chlápka potřebnou informaci.

magazin.cz

Což by zase tak nevadilo, kdyby režisér David Yates líp zvládal pracovat s postavami. U Yatese většina komičtěji laděných scén vyznívá naprázdno a i potencionálně zábavné konverzace jsou u něj těžké jako kovadlina dopadající na hlavu Wille E. Coyota. Tenhle díl měl spíš natáčet Mike Newell, který má pro komediální pubertální tápání větší cit.

Ovšem Yates to dokonale vyvažuje, když dojde na horor. Tenhle Potter už opravdu není pro malé děti (ostatně, jeho diváci stárnou stejně jako hrdinové) – a finální scény v jeskyni působí i na odrostlého diváka dost děsivě.

magazin.cz

Jdeme do finále
Ale i přes problémy s řidším dějem dokáže tenhle díl levitovat hodně vysoko a nedělá sérii ostudu. Šestý film je (stejně jako kniha) o dost pozvolnější... ale pokud se nedožadujete ustavičně akce, nemusí to být nutně na škodu.

Více než hororu a fantastiky si užijete emocí, romantiky a dětských lásek. Pro fanatiky to asi nebude, protože dost scén bylo vyškrtnuto a z dětství „vy víte koho“ se toho tady moc nedozvíte – ale fanatici trpí už od třetího dílu.

Navíc Emma Watson vypadá čím dál líp (šprtky jsou sexy), Helen Bohnam Carter taky padoušská role sluší... a i Daniel Radcliffe se celkem dá (i když mám pocit, že v předloze s ním puberta lomcovala trochu víc). Alan Rickman je jako vždycky chodící charisma – a pro mladé příznivkyně odbarvených padouchů je tu dobrá zpáva: Draco Malfoy skoro nesleze z plátna.

Rozhodně je to důstojný nástup k poslednímu sedmému dílu – který by měl být z důvodu prostoru rozdělený na dvě části. Takže je na co se těšit.

magazin.cz


Harry Potter a Princ dvojí krve. Harry Potter and the Half-Blood Prince, USA 2009
Režie: David Yates, hrají: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Gint, Alan Rickman, Jim Broadbent

Hodnocení: 7/10
V kinech od 16. 7. 2009

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 508