Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Aleš Brichta / foto: Shutterstock

Je Aleš Brichta rasista?

Zpěvák Aleš Brichta má problém, díky textu Deratizer ze stejnojmenného nového alba byl na serveru musicserver.cz označen za rasistu. Případ už projednává policie.

Publicista Petr Bláha spatřuje problém zejména ve verši „Politici dělaj z každýho vola, na ulici kradou cikáni kol, a už by to vyřešit měl, nějakej deratizer“. Spatřuje v něm volání po deratizaci romského etnika a jako důkaz přihazuje kresbu na obale alba, která zachycuje muže s dámskou kabelkou a autorádiem v rukou, prý evidentně romského původu, jak uhýbá před deratizerem při práci.

„Lidská společnost snad dospěla do fáze, kdy i malé dítě ví, že kradou stejně tak obyvatelé romského původu jako ti bílí. Neví to snad vysokoškolsky vzdělaný rocker?“ píše se mimo jiné v inkriminovaném článku na musicserveru.

Aleš Brichta to považuje celé za nesmysl a jakékoliv nařčení z rasismu rezolutně odmítá. Pokud jde o postavičku na obale, je prý inspirovaná arabskými pohádkami a Romové kradoucí kola podle něj figurovali už v anekdotách z doby před rokem 1989.

magazin.cz

Rasismus jako reklama?
Jiného názoru je nejmenovaný právník, který na serveru Romea.cz uvedl, že zmíněný text je jednoznačně rasistický a vzbuzuje podezření z naplnění skutkové podstaty trestných činů hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení a trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině nebo k omezování jejich práv a svobod.

Právník dále uvádí, že každý, kdo bude zmíněnou skladbu vědomě vysílat, se může dopustit stejných trestných činů jako její autor a interpret.

Báječná reklama, troufám si tvrdit, že jinak by Brichtovo nové album prošumělo bez povšimnutí – jen tak mimochodem, prodává se v papírovém obalu za lidových sedm pětek – ale teď pude jistě na dračku. Příchuť zakázaného ovoce je vždycky lákavá, ať už tenhle případ dopadne jakkoliv.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 592