Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Preacher 5: Konec iluzí / foto: BB art a Crew

Hříchy minulosti: Preacher vs. Prdelman

Pátrání po Bohu pokračuje a objevují se staří známí s jediným cílem: zabít hlavního hrdinu.

Hříchy minulosti. Mluví se o nich v množném čísle, ale ve skutečnosti je to vlastně hřích jeden: nezabili jste toho, kdo se může ve vašem životě zčistajasna znovu objevit a chtít zabít vás. A je úplně jedno, jestli je to zhrzená milenka nebo kamarád, se kterým jste o tu milenku soupeřili; prostě odcházejte od čistého stolu, který předtím umyjete krví. Jinak...

Co Bůh podělal

magazin.cz
Jinak dopadnete jako hrdinové už pátého svazku fenomenální ságy Preacher. Maník s ksichtem podobajícím se sedací části těla (jo, vzít si za příliš velký vzor Kurta Cobaina se nevyplácí) se chce pomstít Jessemu Custerovi, podivné Děti noci se chtějí dostat k upírovi Cassidymu a vezmou to přes Jesseho přítelkyni Tulip, a všechny tři touží zabít Herr Starr za to, že mu nepadne žádná čepice. Docela dost důvodů pro to odprásknout každého, kdo po vás něco chce.

Informační vsuvka pro ty, kteří se s Preacherem potkali poprvé: Bůh podělal co mohl a zdrhnul před započatou apokalypsou, což mu Jesse Custer nemíní odpustit. Získal sice zázračný Hlas, ale také spoustu nepřátel sledujících vlastní zájmy, takže jeho god movie je lemována mrtvolami a krví.

Kdyby nebyl...
Kniha s názvem Konec iluzí je zatím nejobsáhlejším svazkem a znovu splétá osudy hrdinů i antihrdinů. Fanoušci té brilantně tragické postavy se mohou těšit na Prdelmana (v televizi je prý taxa dvou „prdelí“ na pořad, snad to platí i u recenzí) a členové irské komunity v Česku na Cassidyho vzpomínání na stejnojmennou válku za nezávislost; válku lokální rozsahem, ale nikoliv krutostí.

Pravda, irská část se nevztahuje moc k ději, ale kdyby Garth Ennis nebyl Belfasťan, asi by byl mnohem normálnější a tudíž mnohem méně vtipný.

A tak se dočkáte hlášek i akce, i když je tenhle díl o něco ukecanější, než bylo zatím zvykem. Zavedená jednoduchá kresba Steva Dillona plní svou úlohu a předělové ilustrace Glena Fabryho jsou prostě geniální. Seriál tak pokračuje, aniž by klesal na kvalitě.

Preacher 5: Konec iluzí, scénář Garth Ennis, kresba Steve Dillon, překlad Štěpán Kopřiva, vydal BB/art s.r.o. + Crew s.r.o., Praha 2009, 231 str., 499 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 9