Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Star Trek / foto: Bontonfilm

Star Trek: hvězdná pouť začíná!

Je ještě brzo tvrdit, že nový Star Trek je nejlepší film roku, ale už můžeme vsadit svou peněženku (když z ní samozřejmě nejdříve vyndáme všechny peníze), že je spolu s Bondem jednou z nejlépe restartovaných sérií.

Je fakt, že to měl J. J. Abrams, který si vzal resuscitaci Star Treku na starost, snadnější v tom, že sami trekisté nejsou jednotní. Jsou ti, kteří přísahají na původní posádku vedenou holohruďnatým kapitánem Kirkem, někteří mají rádi lesklou pleš novogeneračního kapitána Picarda, někteří radši seděli na Babylo- pardon, na Deep Space Nine, někteří zase rádi kvičí pod okovaným pantoflem kapitánky Janewayové na Voyageru a někteří se dokonce dívali i na návrat do minulosti, nazvaný prostě Enterprise.

Čili i kdyby nový film J. J. Abrams podělal, tak ho bude opravdu nenávidět pouze jedna pětina z celkových trekkies. Jenže on to nepodělal. A stvořil důstojný návrat jedné ze sci-fi legend.

magazin.cz

Změna je život
Především si Abrams nechal od scenáristů dobře upravit startovní pozici. Hned na začátku totiž dojde k zásadní změně v časovém kontinuu. Kirkův otec, který byl podle klasických příběhů ještě svědkem toho, jak syn poprvé vylétl vstříc hvězdné obloze, tady umírá těsně po potomkově narození. A celý vesmír se tímhle pohnul jinam.

Z Jamese Tiberiuse Kirka se stal místo vyfešákovaného hrdiny hospodský rváč a na nějaké lety tam, kam lidská noha ještě nevkročila, zvysoka kašle. Jenže osud je dotěrný jako jehovistický výběrčí daní, a tak jednou navštíví Kirkův oblíbený zaplivaný pajzl kapitán Pike a z úcty k otci naverbuje mladého spratka k letům do vesmíru.

Touhle kličkou se Abramsovi uvolnily ruce a může si v podstatě dělat úplně co chce – bez toho, aby mu pak chodili sprosté maily od naštvaných fanoušků. Čehož okamžitě využil a přišel s jednou poměrně mezní změnou, týkající se dokonce celé planety. A taky sebral romulanům výmoloidní čelo.

Ovšem to nejdůležitější nechal. Hrdiny, jejich charaktery, cesty vesmírem a to nejdůležitější – minisukně jako součást oficiální výstroje. A červené uniformy pro ty členy výprav, kterým je souzeno neteleportovat se zpátky na můstek. (Ponechal ještě jednu věc, ale tu nebudu prozrazovat.)

magazin.cz

Jednoduchý příběh, složití hrdinové
Řekněme si to rovnou. Samotný příběh není nic extra. Je vypuštěný nějaký pocit tajemna či objevování - na začátku se objeví padouch, na konci je zničený... a mezi tím je příběh, který má v sobě víc děr, než terč na skotské střelnici.

Ale tenhle film o příběhu není. Je o seznamování. Je to vyprávění o tom, jak se dávali dohromady. Asi nejvíc si tohle seznamování užijí zkušení trekkies, kteří budou nadšeně hýkat pokaždé, když zaslechnou slavné jméno. A patrně budou spokojení i s novou verzí svých hrdinů.

Obsazení je opravdu pětihvězdičkové. Je tu fascinující Zachary Quinto, který se z padoucha z Hrdinů proměnil v ušatého suchara Spocka. Chris Pine je coby Kirk pro novou generaci přesvědčivý jak ve rvačkách, tak při ovládání kosmické lodi – a je snad ještě arogantnější děvkař, než byl William Shatner. Z Karla Urbana se stala dokonalá Kostra a Simon Pegg má, coby Scotty, na triku největší počet hlášek. Snad jen Anton Yelchin (Chekov) a John Cho (Sulu) jsou trochu upozadění... ale to jsou koneckonců i v původním seriálu.

magazin.cz

Je vidět, že Abrams umí pracovat jak s postavami, tak s akcí a stylem. Po vzoru Battlestar Galacticy a Firefly se snaží o „nekvalitní“ pojímání monumentálních scén, aby jim dodal dravě realistický až dokumentární nádech, ale přeostřování kamery nahrazuje světelnými efekty, prasátky vrhanými do objektivu, které k naleštěnému světu Star Treku sednou přece jen víc.

Ti nejdřevnější trekkies si sice stěžují, že je tam moc akce a že je to až příliš zábavné, ale já můžu říct jen jedno – chci další díl! A to co nejdřív! Scotty, pusť se do práce.

P.S. Abrams má evidentně nějakou slabost pro červené koule. Nejdřív Alias a teď i tady... asi tuším, čím budou končit Ztracení – celý ostrov je schovaný v jedné velké červené kouli.

Nechtěl bych Abramsovi vidět do trenek.

magazin.cz

Star Trek, USA 2009. Režie: J. J. Abrams. Hrají: Chris Pine, Zachary Quinto, Simon Pegg, Karl Urban, Eric Bana.

Hodnocení: 8/10
V kinech od 7.5. 2009

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 30