Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Per Gessle / foto: Shutterstock

Pamatujete na Roxette? Možná se vrátí

“Moje jméno nikomu nic neřekne,” říká skromně švédský zpěvák, kytarista a skladatel Per Gessle, jinak polovina slavného dua Roxette.

Ve čtvrtek 23. dubna vystoupí s doprovodnými muzikanty v pražské Lucerně v rámci svého prvního sólového turné po Evropě, a ač jím propaguje své loňské album Party Crasher, zcela realisticky si uvědomuje, proč drtivá většina lidí na koncert přijde.

“Všichni budou čekat na písničky Roxette – a já nejsem sám proti sobě, tudíž je nezklamu,” usmívá se Gessle. “Ale protože toto turné koncipuji jako výběr toho nejlepšího ze své kariéry, zaznějí také ukázky z mých sólových alb či z tvorby kapely Gyllene Tider.”

S sebou si přiveze muzikanty, kteří jezdili na turné už s Roxette a také zpěvačku Helenu Josefsson, s níž též v minulosti spolupracoval. Ta bude evidentně hrát klíčovou roli v interpretaci písniček oblíbené švédské popové kapely.

magazin.cz

Možnosti tu jsou
Roxette přerušili své fungování v roce 2002, kdy byl dámské polovině dua, zpěvačce Marii Fredriksson, zjištěn mozkový nádor. Od té doby je existence kapely víceméně považovaná za ukončenou, i když to nebylo nikdy oficiálně vysloveno.

“Ještě před dvěma lety bych na otázku, zda Roxette definitivně skončili, odpověděl jednoznačně ano,” říká Gessle. “Ovšem teď už si tak jistý nejsem.”

Před časem nazpíval s vyléčenou Marií písničku One Wish pro výběr The Rox Box a právě tehdy změnil názor. “Šlo to tak bezvadně, jako bychom nikdy žádnou pauzu neměli… Mám v šuplíku několik skvělých písniček, které sám určitě nevyužiju, jsou to písničky pro Roxette. Doufám, že nepřijdou vniveč a že je posluchači jednou uslyší. Doufám, že Roxette ještě oživíme.”

Zdůrazňuje, že vše záleží na jeho hudební partnerce Marii. “Po tom všem, čím si prošla, je z ní jiný člověk a zcela pochopitelně se jí úplně změnily priority. Ale zpívá pořád skvěle, takže pokud bude mít chuť něco zase zkusit, já váhat rozhodně nebudu.”

Rozmanitost baví
Mezitím se věnuje sólovým projektům, jako to ostatně dělal vždycky. “Mám muziku rád a nedokážu se od ní odtrhnout. Spousta písniček, které jsem složil, se pro Roxette nehodila. Marie taky fungovala v jiném tempu, chtěla mít víc času na rodinu a větší pauzy mezi alby a turné. Mně to vlastně vyhovovalo, protože jsem měl čas na experimenty a jiné projekty. Právě kvůli té rozmanitosti mě muzika nikdy neomrzela, pořád mě hodně baví.”

Většinu této “vedlejší” muziky Gessle natočil v rodné švédštině, a tak se na náš trh nikdy nedostala.

 “Člověku se vždycky líp zpívá v mateřském jazyce a švédština zní v muzice moc hezky,” vysvětluje. “Ale situace je taková, jaká je: když chcete, aby vaše písničky poslouchali i jinde než v rodné zemi, musí být v angličtině. A tak se celá léta snažím balancovat mezi těmito dvěma body.”

50 nevadí
Do Prahy přijede Per Gessle jako čerstvý padesátník, ale střední věk si vůbec nepřipouští. “To číslo vypadá příšerně, ale neberu si ho, protože se cítím dobře a mám všechno, co jsem si kdy přál. Úspěšnou hudební kariéru, práci, která mě baví, i úžasnou rodinu, která mi poskytuje to nejlepší zázemí. Takže mě nějaká padesátka vůbec nestresuje.”

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 113