Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stmívání / foto: SPI

Rozbřesk: Bella s upíry naposledy

Konečně je tu poslední díl čtyřdílné série Stephenie Meyerové Stmívání. Nemělo by vás odradit to, že Rozbřesk je z tetralogie nejtlustší, zdá se totiž, že je i nejvydatnější.

Ačkoli byla Stephenie Meyerová vyhlášena v roce 2005 autorkou roku díky své knize Stmívání, z dáli zní spousta hlasů, které by s touto volbou nesouhlasili. Pokud jste však nezůstali u filmu a skutečně jste se pustili do knih, udělali jste dobře. Ano, jeden se musí prokousat téměř dvěma tisíci stránek, než dojde na konec, ale celkem to stojí za to. Původně Meyerová plánovala skončit třetím dílem, ale zřejmě knihy dobře vydělávaly, a tak přidala čtvrtý.

magazin.cz
Tetralogie Stmívání není nijak intelektuální dílko, český překlad taky není úplně ideální, neberu-li na vědomí dost „husté“ gramatické chybky, ale příběh je skutečně čtivý, vytrhne vás svou jinakostí z reality a stojí za to ho přečíst od začátku do konce. Dosud to vypadalo, že si knížky užijí spíš holky, ale poslední díl dává šanci i mužské populaci, aby se zapojila do boje s bledými a krvežíznivými upíry.

Čas rozhodnutí
Čtvrtý díl série, Rozbřesk, byl autorkou dokončen v srpnu 2008 a na pulty českých knihkupectví se dostal zhruba před třemi týdny. V posledním díle Bella zdolává své nejtěžší zkoušky, nejen, že se stále rozhoduje, jestli bude upírkou, ale časem nese odpovědnost i za milovaného Edwarda, celou upíří rodinku i vlkodlačí kamarády.

Z dívky, která je neustále v ohrožení, protože je nemehlo, se stává dospělá žena, která dělá jedno správné rozhodnutí za druhým. Už tolik nezakopává, snaží se zachraňovat životy, kvůli tom ovšem musí podstoupit hodně silná muka.

Z holky, která přijela do Forks, aby svému otci dala najevo, že bydlení v deštivé oblasti spojených států je na houby, se stává osudová žena jednoho krásného upíra, nová dcera rodiny Cullenových, nejlepší kamarádka vlkodlaka Jacoba a silná osobnost, která odolá i těm největším nástrahám lidského a upířího života.

S filmem nespěchat
Tetralogií Stmívání jsem strávila deset krásných dní a hned po přečtení prvního dílu jsem skoukla film, velká chyba! Hledala jsem scény, které jsem si představovala jinak apod.

Pokud s touto drogou teprve začínáte, dejte si film až na závěr, potěší vás, že knížky skončily,ale vy máte možnost to sledovat znovu a jinýma očima.

Robert Pattison jako Edward je uspokojivá volba režisérky, když si projdu hollywoodské portfolio, nemohla vybrat líp.

Jestli však vybrala dobře Kristen Stewart jako Bellu, toť otázka významnější. Dokáže se nevýrazná bledá holčička vypořádat na plátně s rozvleklostí a nezáživností druhého dílu, kdy na ní bude zaměřena všechna pozornost a Robertova krása ji nezachrání?

Dokáže se proměnit v charismatickou dámu a ustát vnitřní boj Jacoba a Edwarda v jejím srdci? Jestli jí na tváři zůstane ten nijaký výraz z prvního dílu,tak myslím, že asi ne.

Stephenie Meyer: Rozbřesk, vydal Egmont ČR,. překlad Markéta Demlová, 608 str., brož., 399 Kč

Hodnocení: 8/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 323