Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Usagi Yojimbo 5: Kozel samotář a dítě / foto: Crew

Králík, kozel... a čest a krev!

Bajku o lišce, vráně a sýru známe všichni. V podání Stana Sakaie má ovšem liška v rukou meč a vrána v zobáku osud celé vesnice...

Kdyby nebylo samurajských příběhů, patrně bychom neměli ani Star Wars či Sedm statečných. Ano, i tyhle legendy z nejameričtějších mají svůj předobraz v japonských, konkrétně Kurosawových filmech. A proto mi věřte, když říkám, že statečný králík, citlivý kozel či smrtelně nebezpečný netopýr nejsou špatným vtipem, ale hrdinové zatraceně dobrého komiksu.

Hrdinové zvířátka

magazin.cz
Série Usagi Yojimbo dosáhne příštím svazkem dvojciferného počtu knih a tak je víc než na místě, abychom si o ní něco řekli. Odehrává se ve starém Japonsku a jak jste už asi pochopili, její kladné i záporné postavy ztělesňují různí zástupci živočišné říše, jejichž příslovečné povahové vlastnosti u nich najdete jen někdy.

Tak například jeden z velkých padouchů je had a je morálně právě tak slizký, jako hadi ve skutečnosti vůbec nejsou.

Naopak na hlavního hrdinu – králičího ronina (čili samuraje bez pána) Miyamota Usagiho – můžete dupat jak chcete, jeho nevystrašíte. Pravda, nerad vytahuje dvojici svých mečů řečených daisho z pochvy, ale rozhodně nikoliv proto, že by se bál. Jen si myslí, že zabíjení a krutosti bylo a je všude kolem něj dost a necítí potřebu k nim přidávat další. Někdy ovšem není jiného zbytí než zbití nebo zabití, a tehdy se dlouhouchý poutník promění ve strašlivého válečníka schopného zvítězit i nad přesilou.

Japonsko jako na dlani
Jinak ovšem Miyamoto chodí světem a prožívá nejrůznější dobrodružství, ve kterých se utkává s nepřáteli přirozenými i nadpřirozenými (ano, i japonští duchové a démoni tu mají nezastupitelné místo), pomáhá slabým a dává za vyučenou – leckdy navěky – těm špatným a zlým.

To vše je prodchnuto značnou dávkou japonských historických reálií (například detaily z výroby mečů nebo – jako v případě tohoto svazku – papírových draků) a podáno v černobílé, zdánlivě jednoduché, ale přesné a výstižné kresbě.

Díky ní najednou téměř nevnímáte, že v příběhu vystupují králík, liška, prase či medvěd, ale „opravdové“ postavy míjející se i střetávající v japonském středověku, povětšinou tak chudém materiálně a tak bohatém duchovně. Patříte-li k byť i jen okrajovým fanouškům tohoto místa a doby, nemůže vás tenhle komiks nezaujmout.

Usagi Yojimbo 5: Kozel samotář a dítě. Scénář a kresba: Stan Sakai. Překlad: Ĺudovít Plata. Vydala CREW s.r.o., Praha 2008. 135 čb str. 189 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 26