Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
S čím kdo schází, Alex Drescher / foto: Leonardo

Kdo vyřídí démony, upíry a vlkodlaky?

Alex Drescher se již loni představil s fantasy titulem „Dokonalý obchod“ s hlavní postavou Kloppa Ygredda coby královského prokurátora a soubor povídek „S čím kdo schází“ není ničím jiným, než pokračováním předchozího.

I když úvod zní suše a nezáživně, jedná se o velice šťavnaté sousto pro ty nejvybíravější.

Spiknutí, démoni, upíři, vlkodlaci a neopakovatelný Klopp Ygredd

Stejně jako v první knize se setkáváme s královským prokurátorem Kloppem Ygreddem, který jakožto čistokrevný S´an, potomek dávných nájezdníků, musí splnit slib otců a čelit z pozice funkce zločinu ve všech možných podobách.

Jednou je to gang vlkodlaků terorizující odlehlou vesnici, jindy například trpasličí defraudanti, ale i další a další, vlastně spousta dalších které Alex Drescher zvládne postavit do zvraty nabitého děje dřív, než s nimi prokurátorský meč stačí udělat krátký, zato spravedlivý proces.

Fantasy a paušály za  mobilními telefonování…blbost, ale přece

Vtipně psaná fantasy nepostrádá spád a akci. Kombinace fantasy prostředí a ikon dnešní doby, jako jsou například mobilní telefony (v knize to jsou pochopitelně vlnová zrcadla), se více než povedla a v příbězích kde hlavním roli hraje magie, tahle technologicko-magická fůze sice vypadá zpočátku jako nesmysl, ale naopak se ukazuje, že i dnes se dá úspěšně přijít s něčím novým.

Nicméně to, co staví celou věc vysoko nad průměr je styl a neopakovatelné komentáře hlavního hrdiny.

Popis akčních scén a soubojů, to není obvyklá nálož svistotu tasených čepelí a vyhřezlých vnitřností (i když ani o ty nás autor neošidí), to je jednoduše řečeno paráda. Vypravěčská obratnost a práce s textem patří jednoznačně mezi Drescherovi přednosti a je možno si obojí do sytosti vychutnat.

Vady na kráse

Na celku trochu kazí dojem dvě věci, které je třeba v rámci objektivity podotknout. Za prvé je to pořád dokola ta druhá věc, kterou by žádný dobře vychovaný S´an nikdy neudělal, zatímco Klopp Ygredd si jí dopřává beztrestně vždy, když je hodně v úzkých (co to je, nechám na laskavém čtenáři, abych nevyzradil příliš). Tady bych trochu očekával, že vyvrcholení akce bude nápaditější.

Za druhé je to obálka, která nekoresponduje s obsahem ani v tom nejmenším (stejně jako u prvního dílu), bohužel obal prodává a záměr nakladatele je v tomto případě jasný. Naivně růžově jasný, aby bylo jasno. Takhle naivně růžově jasno bych čekal spíš na výšivce ručníku z nevěstince, než na obálce téhle knihy…

Lze jen doufat, že Alex Drescher nabídl druhý předkrm a hlavní chod bude co nevidět následovat.


S čím kdo schází, Alex Drescher, nakl. LEONARDO, rok, vyd. 2008, brož., 400 stran, cena 249 Kč

Hodnocení: 9/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 60