Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Usagi Yojimbo: Cesta poutníka / foto: CREW

Usagi potěší fanoušky mangy

Příběhy králičího ronina jsou dobrou alternativou pro ty, kdo na našem trhu postrádají mangu.

Jméno autora, kreslířský styl a vlastně celý Usagiho svět zasazený do feudálního Japonska 16. století přímo vyzývají k tomu, aby byly za mangu mylně vydávány.

Usagi Yojimbo je slavný (ne u nás) a úspěšný (všude) americký komiks scénáristy a kreslíře Stana Sakaie (*1953). Má širokou základnu fanoušků z řad laiků i profesionálů. Nadšení obou skupin se dá docela dobře pochopit. Profesionálové obdivují Sakaiův nezaměnitelný způsob uchopení média a styl kresby. Ostatní se prostě skvěle baví nad netradičním pojetím, kdy se po stránkách promenádují zvířata namísto lidí, podobně jako v disneyovkách.

Všichni dohromady se poté seznámí s tradicemi Japonska a možná lépe pochopí svéráznou zemi, kde si ženatí muži prohlížejí v metru příběhy o obojetných školačkách a smrkání na veřejnosti je považováno za nevychovanost.

V Česku vyšlo Usagimu sedm knih. Nejčerstvějším přírůstkem je třetí díl s názvem Cesta poutníka. Třetí díl a sedm knih, to moc nepasuje, co? Věc se má tak, že tuzemské nakladatelství muselo začít od deváté knihy, a když se u nás Usagi chytil, koupilo práva na předešlé díly.

magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz

Mytologický koktejl
Sakaiův povídkový opus magnum vychází z japonských tradic, historie a mytologie. Je protkaný drsnou realitou Japonska 16. století i pohádkovou atmosférou neposkvrněné přírody, božstev, odporných zloduchů a samozřejmě hrdinných válečníků.

Právě jedním takovým je Miyamoto Usagi, samuraj hájící zájmy a čest lorda Mifuneho. Po smrti svého pána cestuje od vesnice k vesnici, pomáhá prostým lidem před útoky ninjů, odhaluje podvodné plány lstivých starostů, exceluje v šermířských soubojích…

Díky skromnému a čestnému vystupovaní, které mu předepisuje samurajský kodex bushido, si získává sympatie vesničanů.

Stejně snadno si získá srdce čtenářů. Jednoduchá, avšak nikdy nudící kresba odkazující k japonskému dřevotisku nepostrádá myšlenku. Přesně jako Sakaiovo vyprávění – na první pohled jednoduché a přímočaré, při bližším zaostření plné detailů a životního moudra. Krásněji zabalené moralitky byste hledali dlouho.


Romantika versus brutalita
Amerikanizovaný Japonec nešetří se záběry mraků, nezbedného větru nebo vonící trávy. Líná nálada je ale většinou hodně rychle rozetnuta jedním z Usagiho mečů, a tak romantické výjevy silně kontrastují s překvapující brutalitou a tragickými konci (jedním z inspiračních zdrojů jsou filmy Akiry Kurosawy). Roztomilá zvířátka si nic nedarují, nejlepší protivník je podříznutý protivník. Přesto se Usagiho svět samoúčelně netopí v tratolišti krve, naopak přímo láká k dalším návštěvám.

I když každá kniha nedosahuje svou kvalitou výšin Fudžisanu, drží si série již po dvacet let velmi dobrou úroveň. Abyste si Usagiho dobrodružství vychutnali, nemusíte být komiksovými „geeky“. Nestárnoucí příběhy dokáží nadchnout kohokoli bez rozdílu věku, pohlaví, vyznání či platového ohodnocení. A pokud jste příznivci fantasy nebo japonské kultury, spácháte samou radostí hara-kiri.

Usagi Yojimbo: Cesta poutníka, scénář a kresba Stan Sakai, překlad L´udovít Plata, vydala Crew s.r.o., Praha 2008, 144 str., 196 Kč

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 46