Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Ledové hotely: luxusní místa, kde místo spánku mrznete

Vypadají nádherně, ale je v nich pořádná „kosa“. Ledové hotely však mají stále plno – zkrátka vyspat se dosyta na chladném polárním vzduchu láká čím dál více turistů.

Ledový velikán: hotel ve švédském Jukkasjarvi
Tento hotel patří mezi největší ledové hotely na světě. Najdete v něm vše, co je potřebné – monstrózní vstupní halu, restauraci, bar, moderní pokoje pro hosty a ještě jednu specialitku – kostel!

magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz

Jediný háček je v tom, že všechno je vyrobeno ze sněhu a ledu, takže se musí tento turistický svatostánek stavět každý rok znovu. Pořizovací náklady na výstavbu komplexu nejsou nějak veliké, protože „stavební materiál“ je všude kolem. Ledové kry (leckdy až o hmotnosti dvou tun) se „těží“ v nedaleké zamrzlé řece Torne. A sníh? Toho je tam taky habaděj.

Stavební práce na hotelu začínají každoročně v prosinci, kdy se do městečka sjedou různí umělci, aby z ledových ker vytesali krásné zdi hotelu nebo designový nábytek.

V luxusní ledové náruči

Ledový hotel v Jukkasjarvi tedy není žádné teplé místečko. Teplota uvnitř se pohybuje kolem mínus pěti až mínus osmi stupnů Celsia. Aby vám při sezení na ledových stoličkách nebyla zima na zadek, jsou vybaveny kožešinami.

Místo na spaní je rovněž (jak jinak) vyrobeno z ledu a sněhu, proto abyste vůbec v této chladírně usnuli, musíte si obléci kvalitní termoprádlo, čepici a pořádně se zavrtat do tlustého spacáku. A co když vás ráno bude z přílišné zimy bolet hlava? Migrénu můžete zahnat sklenicí hotelového brusinkového džusu.

Jedna noc v této polární „morně“ stojí od 1450 do 3290 švédských korun (na české koruny to je 3639 až 8290 korun).


Kanadský mrazák: Hotel Québec!
Nečekejte komfort. Tady se „hraje“ na romantiku. Ledové zdi, bílé světlo, broušený led všude kam se podíváte... Je na vás, jaký pokoj si vyberete, ale neočekávejte přílišné soukromí. Hotelové příbytky totiž nemají dveře, ale jsou odděleny pouhým závěsem. O hlučnost tady nikdo strach nemá – hosté jsou totiž tak promrzlí, že šetří teplým dechem.

magazin.cz
magazin.cz

Zzzzzzzzzzima...
Na rozdíl od švédského ledového modelu se tady nespí na kožešinách, ale na matračkách, které jsou vsazeny do ledového postelového rámu. Součástí lůžka je obyčejný kempingový polštářek a spacák, který by měl zahřívat do mínus 30 stupňů Celsia.

Některým zimomřivým spáčům však ani tento termo fusak nestačí a budí se po pár hodinách zmrzlí jako preclíci. Proto, pokud se sem někdy vypravíte, dejte si v ledovém baru pořádného panáka (lepší do každé nohy alespoň dva), pak se smočte ve vyhřívaném venkovním bazénu a nadopujte se teplem z hotelové sauny (ta samozřejmě není vystavěna z ledu, ale ze dřeva). A pak doufejte, že usnete...

Za tento špás zaplatíte 180 až 500 kanadských dolarů (3060 až 8500 Kč).

Norská sněhová pohádka: Kirkenes hotel
Ve sněhovém hotelu by mohlo být trochu tepleji, nemyslíte? Možná, ale stejně není nad to se pořádně nabalit. Sněhové zdi a sněhová postel s dřevěným roštem a matrací ještě nikoho nezahřály. Proto mezi hotelové vybavení patří nejenom spacák, ale i vlněné ponožky a vlněný klobouček, který si nasadíte na dobrou noc.

Výhodou tohoto hotelu je takzvaná Small Sleeping Area (zateplené místo, kde můžete přenocovat, pokud vás v noci dostihne taková zimnice, že ve svém hotelovém pokoji neusnete). Za ubytování na jednu noc si připravte 7325 korun.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 127